Bank

Néhány hónapjuk maradt a magyar biztosítóknak és alkuszoknak

Portfolio
Rövid távon a februárban hatályba lépő IDD irányelv néhány hónap alatt szükséges implementációja és a hozzá kapcsolódó jogszabály-változások jelentik a legnagyobb kihívást a hazai biztosítók és alkuszok számára. Utána pedig az IFRS-átállás lesz legalább akkora falat a biztosítóknak, mint a Szolvencia II. volt - hangzott el az FBAMSZ biztosítási konferenciáján. Az MNB szerint az élet- a lakás- és a kötelező biztosítások területén erősödhetne a verseny a biztosításközvetítők körében, különösen a lakásbiztosítások új kötéseinek éves darabszáma nagyon alacsony. A közvetítői jutalékbevételek történelmi csúcsot döntöttek, az életbiztosítások felől azonban jelentős az elmozdulás a nem-élet üzletág felé.
Hasonló témákról is sok szó esik Öngondoskodás konferenciánkon, regisztráljon most!

Az FBAMSZ konferenciájának értékesítésről szóló délutáni panelbeszélgetéséről itt számoltunk be:

FBAMSZ: eredmények és kihívások az alkuszoknál

Sebestyén László, az FBAMSZ idén tavasszal megválasztott új elnöke a szervezet alapszabályának módosítását, az elnökség 7 főre bővítését, a szekciók munkájának kibővítését és a tagságnak a szervezet munkájába való teljesebb körű bevonását említette az elmúlt hét hónap eredményei között a konferencia nyitóelőadásában. Megalakult a szövetségben egy személybiztosítási szekció is, amely jól mutatja az FBAMSZ azon törekvését, hogy az alkuszok nagyobb szerepet töltsenek be az életbiztosítások közvetítésében és a kapcsolódó tanácsadói munkában.

A szabályozói kihívások között az IDD implementálása a legfontosabb az alkuszok számára, amely önmagában is egy mérföldkő, de amelyhez számos további, a parlament előtt lévő jogszabály-változtatási tervezet kapcsolódik.

Ezekről itt nyilatkozott nekünk bővebben az FBAMSZ elnöke:Példaként említette az elnök, hogy

egy friss salátatörvény-tervezet értelmében lehetőség lesz arra, hogy részben vagy egészben ügyfélállományokat, portfóliókat értékesítsenek az alkuszok.

Sebestyén László kiemelte: ez megkönnyítheti többek között azt is, hogy a nyugalomba vonuló alkuszok pénzzé tudják tenni ennek segítségével az életük munkáját jelentő állományt. Újdonság az is, hogy ezután a kgfb is tisztán elektronikusan köthető, felmondható lesz. Ami az alkuszok javadalmazását illeti, az IDD nem teremt rosszabb helyzetet a jelenleginél, sőt, pozitív változásokat hoz minden fél számára - nyugtázta az FBAMSZ elnöke. Kiemelte és megköszönte az MNB, a MABISZ és az NGM támogatását a szabályozói kérdések megvitatásában és a kompromisszumos megoldások megtalálásában.

MABISZ: növekedés és szabályozási dömping a biztosítási piacon

Évről évre nő a biztosítási szektor díjbevétele, ugyanakkor a növekedés üteme elmarad a GDP bővülésétől - hívta fel a figyelmet előadásában Pandurics Anett, a MABISZ elnöke. Az idei első félévben a nem-élet piac jobban nőtt, mint az életbiztosítási piac - utalt az MNB adataira. Az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások beváltották a piacnak a szabályozók felé tett ígéretét, hiszen olyan ügyfeleket is sikerült velük elérni, amelyeket más nyugdíjcélú termékekkel nem lehet. A háztartások életbiztosítási díjtartalékának növekedése ugyanakkor elmarad a pénzügyi vagyon növekedésétől.

A MABISZ prioritásai között szerepel: 1. a nyugdíjbiztosítások jelentőségének, szerepének növelése, 2. az egészségbiztosításban (csak a kiegészítőben) a biztosítási szektor partner kíván lenni, 3. az EU-ból érkező szabályozási kihívások kapcsán a szektor érdekeinek védelme és a felkészülés, 4. a kommunikáció és a fogyasztóvédelem, 5. digitalizáció.

A biztosítási piacot foglalkoztató szabályozási kérdések között a PRIIPS, az IDD, a GDPR irányelveket és az IFRS-átállást említette Pandurics Anett. Január 1-jével a PRIIPS, februárban az IDD, májusban a GDPR lép hatályba. Az IFRS-átállás pedig legalább akkora kihívás lesz a MABISZ elnöke szerint a biztosítók számára, mint amekkora a Szolvencia II. volt.

Az idei év újabb mozaikszóval gyarapította a sort: a meglévő nyugdíjcélú megtakarítások mellé kialakítandó páneurópai nyugdíjtermékkel (PEPP), amely egy határon átnyúló, internetes értékesítésre alapuló termék lenne, az EU-s elképzelések alapján nem kifejezetten a biztosítókra szabott. Az Európai Bizottság szándéka szerint szintén adókedvezményt biztosítana (a létező helyi adókedvezmények közül a legnagyobbal egyezne meg), ami Pandurics Anett szerint egy lopakodó jogalkotásra utal az EU részéről, igaz, még sok az egyeztetni való.

A technológiai változások, az insurtech cégek megjelenése a biztosítási értéklánc minden elemére hatnak, a 4. ipari forradalom a biztosítási szektorba is megérkezett. A digitalizáció mellett az is nagy kihívás elé állítja a biztosítókat, hogy a legfiatalabb generációk minimális ismeretekkel rendelkeznek a biztosítások mibenlétéről.

MNB: az életbiztosítási és a lakásbiztosítási piacon nagyok a közvetítői lehetőségek

Kandrács Csaba, az MNB igazgatója ismertette: az elmúlt 5 évben átlagosan 4,5%-kal, az idei első félévben 6%-kal nőtt a biztosítási piac díjbevétele, a szektor köszöni szépen, jól van. Különösen a nem-élet üzletág növekszik dinamikusan, ezen belül minden szegmens növekedést mutat. Tíz éve még az élet díjbevételek adták a biztosítási piac bevételeinek nagyobbik felét, ez mára megfordult.

Különösen az élet üzletágban lanyhult az értékesítési verseny, itt nagy teret lát az MNB a versenyre a közvetítők előtt. A nem-élet ágban a lakásbiztosítások és a kgfb esetében érzékelnek kiaknázatlan lehetőségeket a közvetítői oldalon.

A januárban életbe lépő PRIIPS és a februárban életbe lépő IDD irányelv implementációja a legnagyobb kihívás most a biztosítás(közvetítő)i szektor számára, különösen amiatt, hogy mindössze néhány hónap maradt a jogszabályi változások gyakorlatba való átültetésére.

Az MNB adatai szerint 435 biztosításközvetítő intézmény működik Magyarországon 15 ezer természetes személlyel (többes ügynök, alkusz), a közvetített szerződések mintegy 170 milliárd forintos állományt és több mint 2 millió darabszámot tesznek ki.

A lakásbiztosítások száma közel 3,2 millió darab, ehhez képest a statisztikákban szereplő évi 109 ezer darab újrakötés kevésnek tűnik. "Ebben van kakaó" a közvetítők előtt

- fogalmazott Kandrács.

A közvetítői értékesítés immár meghaladta válság előtti szintjét, a jutalék pedig történelmi csúcsot döntött, a korábbiaknál jóval magasabb nem-élet arány mellett. Az alkuszok jellemzően mindössze 2-3 biztosítót preferálnak értékesítési adataik alapján, ebben is szeretne előrelépést látni az MNB.

Az FBAMSZ konferenciájának értékesítésről szóló délutáni panelbeszélgetéséről itt számoltunk be:
Hasonló témákról is sok szó esik Öngondoskodás konferenciánkon, regisztráljon most!
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
MBH 5