Bőven lehetett 10% felett keresni egy részvénytúlsúlyos pénztári portfólióval tavaly, de a hozamok nullától közel 16%-ig is szóródtak attól függően, hogy ki milyen önkéntes pénztári portfóliót választott magának. Aki mert kockáztatni, a magán-nyugdíjpénztári portfóliók többségével is 8-12% körüli hozamokat érhetett el.

Az MNB honlapján elérhető pénztári árfolyamadatok alapján nagyon jó évet zártak a hazai önkéntes és magánnyugdíjpénztárak. Az önkéntes pénztáraknál nem volt ritka a 10-12% körüli vagy a feletti éves hozam, de általánosságban elmondható, hogy az 5% feletti hozamokat elsősorban a nagyobb kockázatvállalású portfóliókkal lehetett elérni.

A három legjobb tavalyi nettó hozamot az önkéntes pénztári portfóliók közül az Allianz Hungária és az OTP két portfóliója érte el.


Az Allianz Hungária kockázatvállaló portfóliója nemcsak az önkéntes, hanem a magán-nyugdíjpénztári mezőnyt is bőven lekörözte a tavalyi 15,45%-os hozamával. Ezt az OTP önkéntes pénztárának két portfóliója követte, az OTP dinamikus portfóliója 12,61%-ot, növekedési portfóliója pedig közel 12%-ot hozott a tagoknak. Ahhoz, hogy ilyen jól teljesítettek a növekedési portfóliók, egyértelműen hozzájárul a tőzsdék tavalyi kiugró teljesítménye, a hazai és a globális részvénypiacon is szép hozamokat lehetett elérni.

Mindhárom portfólióra igaz, hogy magas kockázatú befektetéseket tartanak.
  • Az Allianz kockázatvállaló portfóliója 10%-ban magyar állampapírokat, 90%-ban pedig magyar és nemzetközi részvényeket tart, olyan tagoknak ajánlják, akik nagyon hosszú távon gondolkodnak és a nyugdíjba vonulásig több mint 20 évük van hátra, ami a portfólió magasa kockázatából adódik.
  • Az OTP dinamikus termékét a pénztár leírása alapján elsősorban a 16-35 éves, tehát a magasabb kockázatot is vállalni hajlandó pénztártagoknak ajánlják, a portfólió közel 90%-ban hazai és külföldi részvényeket és külföldi kötvényeket tart.
  • Az OTP növekedési portfóliója szintén magas kockázatvállalású, miután befektetéseinek közel kétharmadát hazai és nemzetközi részvények, valamint külföldi kötvények alkotják, így a pénztár elsősorban a 35-45 éves pénztártagoknak ajánlja.

A lenti táblázatban szereplő többi pénztári portfólió sem teljesített rosszul, a vizsgált portfóliók többsége 5% felett teljesített. Az 5% alatti hozamok lényegében csak azoknál a portfólióknál fordultak elő, amelyek kockázatkerülő befektetési politikájuk miatt csak alacsonyabb hozampotenciálú eszközöket tartottak. Az MNB oldalán elérhető pénztári árfolyamadatok alapján az alábbi hozamokat érték el tavaly a nagyobb pénztárak portfóliói:

Nyugdíjra gyűjtesz? Jó hírünk van, 15% felett is hoztak a pénztárak


A magán-nyugdíjpénztári tagoknak sem volt okuk panaszra, tavaly a négy megmaradt magánkassza portfólióinak többsége 8-12% közötti nettó hozamokat ért el. A magánkasszáknál a három legjobb teljesítmény a Horizonthoz, a Budapesthez és a Szövetséghez kötődik, nem meglepő módon mindhárom portfólió növekedési, tehát részvénytúlsúlyos.
  • A Horizont növekedési portfóliójában az állampapírok és részvények mellett még viszonylag magas arányt képviselnek az ingatlanbefektetések, a portfóliót azoknak ajánlják, akik a magasabb hozam reményében hajlandóak elviselni a magasabb kockázatot is.
  • A Budapest növekedési portfóliójában a részvénybefektetések jelentős szerepet kapnak, magát a terméket főként azoknak ajánlják, akiknek legalább 15 évük van még a nyugdíjba vonulásig.
  • A Szövetség növekedési portfóliója is hasonló kockázati jellemzőkkel bír, mint az előbbiek, azoknak a tagoknak ajánlják, akiknek befektetési időtávja meghaladja a 15 évet.

Nyugdíjra gyűjtesz? Jó hírünk van, 15% felett is hoztak a pénztárakCímlapkép: Shutterstock