Több újdonsággal is találkozhatunk a legnagyobb magyar fesztiválok fizetési rendszerében. A fesztiválkártyások az idei évtől már a hivatalos - Sziget - applikáción keresztül is feltölthetik egyenlegüket. De újdonság az is, hogy a mobilunkkal közvetlenül is fizethetünk, az egyérintéses funkcióval ellátott Mastercard és Maestro bankkártyák tulajdonosai pedig a megszokott módon használhatják fizetésre plasztikjaikat, sőt, még VIP kaput is kapnak a bejutáshoz.

Ahogy a legnagyobb hazai és nemzetközi fesztiválokon, úgy a szerdán kezdődött Szigeten sem lehet készpénzzel fizetni. A helyszínen kiválható fesztiválkártya mellett a már megszokott módon egyérintéses (PayPass) funkcióval felszerelt Mastercard és Maestro bankkártyák is használhatók. Ennek persze megvannak a kockázatai, ezért nem árt bizonyos dolgokra odafigyelni - figyelmezteti a fesztiválozókat a Mastercard Magyarország.

  • Az egyérintéses kártyákat itt is ugyanúgy használhatjuk, ahogy a boltokban: 5000 Ft vagy az alatt a fizetés csak egy érintés, PIN kód megadása nélkül, míg 5000 Ft fölött az érintés után meg kell adni a PIN kódot.
  • Nem árt ellenőrizni a bankkártya lejárati dátumát és a beállított napi vásárlási- illetve készpénzfelvételi limitet is, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket.
  • Amellett, hogy a tömeg miatt fokozottan kell figyelni arra, hogy senki ne lássa a PIN-kódunkat, érdemes lehet bankunktól olyan SMS-szolgáltatást igényelni, ami minden tranzakcióról értesítést küld. Így könnyebben figyelemmel tudjuk kísérni a költéseket, és esetleges illetéktelen kártyahasználat esetén azonnal letilthatjuk a bankkártyát. Ebből a célból célszerű elmenteni a bankunk éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálatának telefonszámát, hogy szükség esetén azonnal cselekedhessünk.


Extra előny, hogy azok a kártyabirtokosok, akik a Sziget bejáratánál található gyorssávnál felmutatják a fesztivál személyzetének egyérintéses Mastercard vagy Maestro kártyájukat, igénybe vehetik a kényelmesebb, gyorsabb bejutáshoz a VIP kaput.

Harmadik lehetőségként fizethetünk az egyérintéses fizetésre alkalmas mobiltelefonunkkal is. Ehhez olyan készülékre van szükség, amin legalább 4.4-es verziószámú Android operációs rendszer fut, emellett természetesen kelleni fog egy mobiltárca alkalmazás és az alkalmazásba regisztrálható Mastercard bankkártya is.

Jelenleg a Simple by OTP, az MKB Pay alkalmazásokkal, a Gránit eBank alkalmazásban található Gránit Pay funkcióval, illetve a Budapest Bank által kibocsátott Mastercard bankkártyával a Telenor Wallet, MobilPass szolgáltatásán keresztül lehet igénybe venni az egyérintéses mobilfizetést. Aki az említett bankoknál rendelkezik Mastercard vagy egyes bankok esetében Maestro bankkártyával, annak érdemes érdeklődni a lehetőségekről számlavezető bankjánál.

- válaszolta a Portfolio megkeresésére a cég.

Újdonság az idei évtől, hogy már a fesztiválkártya feltöltése is történhet mobilról. Ha a bankkártyánkat beregisztráljuk a Sziget alkalmazásba, sorban állás nélkül, egyszerűen a mobilunkról tölthetünk pénzt a fesztiválkártyára. Erről többet itt lehet olvasni.