Előfizetői tartalom

Bedőlt hitelesek százezrei maradtak segítség nélkül - Mi jön most?

Három és fél éve nem volt olyan alacsony a nem teljesítő lakossági hitelek aránya a bankrendszerben, mint most. Az MNB ma közzétett adatai szerint ugyanis június végén 17,3% volt a lakossági NPL-ráta. A bedőlt hitelek állományának csökkenése azonban olyan alacsony, hogy a hasonló összegű követeléseladásokkal és -leírásokkal is jórészt megmagyarázható. Az MNB márciusi jelzáloghiteles ajánlása egyelőre nem hozott látványos javulást, a lakossági nem fizetési probléma pedig egyre feltűnőbb, hiszen a vállalati NPL-ráta már 8% alatt jár, miközben a lakosságnál nem történt érdemi portfóliótisztítás. Még a magáncsőd is teljes kudarcot vallott, a jelzáloghitelek eladása viszont - ha kis volumenben is - az elmúlt háromnegyedévben újraindult.

Kedvező adatokat tett közzé az MNB a lakossági hitelállomány összetételére vonatkozóan, hiszen bár a teljes lakossági hitelállomány 44 milliárd forinttal tovább apadt (5406 milliárd forintra) a második negyedévben, ezen belül a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 17,3%-ra csökkent.A KHR (régi nevén a BAR-lista) viszont darabszám alapján a helyzet romlását mutatja: 1,838...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés