A tőkeáttételes kivásárlások felpörgése hatalmas díjbevételeket hoz a befektetési bankoknak idén. A tőkeáttételes kölcsönök és magas hozamú kötvények értékesítési díjaiból származó bevételek összege közel került a válság előtti szintjéhez - írja a Financial Times.A befektetési bankok a 2016 ugyanezen időszakához képest 6,9 milliárd dollárról 10,5 milliárd dollárra tudták növelni a tőkeáttételes finanszírozási ügyletek értékesítésének díjaiból szerzett bevételeiket, ezzel 2013 óta nem látott csúcsot értek el. A rossz minőségű kötvények és tőkeáttételes hitelek díjbevételeinek gyors növekedése jól tükrözi a hozaméhes befektetők keresletnövekedését. A nyugdíjalapok egyedül közel 1100 milliárd dollár értékben vásároltak ilyen értékpapírokat.

Az elmúlt 12 hónap megugró kereslete segítette az európai és amerikai részvénytársaságokat, hogy a válság óta nem látott, összesen több mint 200 milliárd dollár értékű felvásárlási rohamba kezdjenek. Európában eddig 85 milliárd dollár értékű tőkeáttételes hitelt bocsátottak ki, ami 2007 óta a legmagasabb összeg. A "take-private" felvásárlások (olyan felvásárlás, ahol a részvénytársaság összes részesedése egy magánvállalathoz kerül) értéke idén eddig a magasnak számító 30,8 milliárd dollárt érte el.

Bár Európában a tőkeáttételes hitelezés gyorsan növekedett az elmúlt időszakban, az Egyesült Államokban a befektetési bankok emelkedő díjai hozták a bevételek 83,4 százalékát 2014 óta. Azonban egyedül az európai növekedés 56 százalékkal tudta emelni a tőkeáttételes finanszírozás éves bevételeit.

A befektetők hozaméhsége csökkentette a tőkeáttételes vállalkozások számára a hitelfelvétel költségeit. A Bank of America Merrill Lynch magas hozamú eurókötvény indexe a tavalyi 6 százalékról 2,3 százalékra esett. A kedvező finanszírozási feltételek az európai magántőke alapok aktivitását is a válság előtti szintekre emelte. A legnagyobb tőkeáttételes kivásárlást eddig a Bain Capital és a Cinven hozta össze, amikor 4,3 milliárd euróért megvették a Stadát, a német gyógyszeri ipari vállalatot. Ezt a Hellman & Friedman felülmúlhatja, ha nyélbe üti a dán Nets A/S kivásárlását, melynek értéke 5,3 milliárd euró lehet.

836 milliárd dollár nettó bevételével a JP Morgan vezényli le a legtöbb tőkeáttételes hitelkibocsátást az Egyesült Államokban, amit rendre a Credit Suisse és a BofA követ. Európában szintén a JP Morgan szerezte meg a vezető helyet, itt a Barclays a második és a Deutsche Bank a harmadik.