Nem tanultak a bankok a devizahiteles válság tapasztalataiból, ezt mutatja, hogy még mindig nagyon magas a változó kamatozású lakáshitelek aránya az új kihelyezésekben - mondta ma az MNB alelnöke. A jegybank az idén megjelent, védjeggyel bíró Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelektől remél első lépésben változást, e kedvező termékek tulajdonságait ismertették egy mai sajtótájékoztatón. Az MKB, az OTP és a Raiffeisen egyelőre csak egyféle kamatperiódus mellett kínál ilyen hitelt, az ilyen banki gyakorlatot sajnálatosnak nevezte Windisch László.

A lakáshitelfelvételben a Pénzcentrum kalkulátora is segít.

A budapesti eseményen Windisch László, az MNB alelnöke ismertette:
  • Kialakították a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) védjegyét és összehasonlító oldalát. A jegybank célja, hogy a lakáshitelek iránt érdeklődők először ez utóbbit keressék fel, és ne egyből bankfiókba menjenek.
  • Minden jelentős hitelintézet kínálja már a terméket, 52 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet 104 különféle minősített lakáshitellel rendelkezik. Sajnos vannak bankok, amelyek csak egy-egy kamatperiódusra kínálnak ilyen hitelt, a termékpaletta nagy részére nem. Reméli az MNB alelnöke, hogy e bankok is dolgoznak már azon, hogy szélesebb körben nyújtsanak ilyen hitelt.
  • A program két legfontosabb célja a verseny fokozása és ezáltal a hitelkamatfelárak leszorítása, valamint a piac fix kamatozású hitelek felé terelése. Van hová csökkenteni a felárakat: a változó kamatozású hitelek kamatfelára jóval kisebb a fix kamatozásúakénál, pedig külföldön jellemzően fordított a reláció.
  • A legalább 5 évre fixált termékek 40% körüli, a legalább 10 évre fixáltak 10% alatti arányt képviselnek ma az új kihelyezésekben, vagyis nagyon magas a változó kamatozás aránya még mindig. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok nem tanultak a devizahiteles válság tapasztalataiból, a változó kamatozású hitelek esetén ugyanis a kamat növekedése jelentősen növelheti az adósok terheit.
  • Az MNB azonban tanult a devizahiteles válság tapasztalataiból, és nem fogja hagyni, hogy hasonló kockázatok felépüljenek. Egyik első intézkedése ennek érdekében a minősített lakáshitelek bevezetése.
  • A következő években a lakosság harmada tervez lakásszerzést, és ezek háromnegyede hitelt is igénybe venne hozzá, ezért is fontos, hogy a lakáshitelezés mérsékelt kockázatú legyen.
  • Egy példa az MFL előnyeire: az egyik legjobb minősített termék THM-e 5 éves kamatperiódus mellett 3,89%, ugyanez nem minősített termék esetében 4,46%, ami a teljes visszafizetendő összegben csaknem 700 ezer forintos megtakarítást jelent a példában szereplő 20 éves, 10 millió forintos lakáshitel esetében.

Háborút hirdetett az MNB a változó kamatozású lakáshitelek ellen


Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: a lakáshitelezés 80%-át képviselő hitelintézeti kör rendelkezik már elfogadott pályázattal. Az MFL hitelek előnye, hogy sztenderdizáltak és összehasonlíthatók, gyorsan felvehetők (maximum 15 munkanapos hitelbírálat, majd maximum 2 munkanapon belüli folyósítás), a jelenleginél kedvezőbb előtörlesztési díjjal (max. 1%, lakás-takarékpénztári betétből 0%) bírnak, a jelzálogtörlési engedélyt a hitel lezárása esetén maximum 2 munkanapon belül ki kell adni. Csak annuitásos, legfeljebb 30 éves futamidejű és legalább 3 éves kamatperiódusú lakáshitelek kaptak minősítést, a kamatfelár a referenciakamat felett legfeljebb 350 bázispont lehet.

Háborút hirdetett az MNB a változó kamatozású lakáshitelek ellen


A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek dedikált weboldallal rendelkeznek, a tudatos hitelfelvételhez ezt ajánlja a hitelfelvételben gondolkodók számára a jegybank - ismertette Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivője, az MFL hitelek nagykövete. Az itt elérhető fogyasztóbarát kalkulátor egyszerű, átlátható, könnyen kezelhető.

A lakáshitelfelvételben a Pénzcentrum kalkulátora is segít.