Az Amerikai háztartások teljes adóssága legutóbb 2008-ban volt csúcson, most azonban új rekord született: 12,7 ezer milliárdra nőtt a kintlévőségük.

A Fed legújabb statisztikája szerint az amerikai háztartások teljes adóssága - ide értve az autóhitelektől kezdve a jelzáloghiteleken keresztül a diákhiteleket és hitelkártya hiteleket is - 12,7 ezer milliárd dollár volt az idei első negyedévben.

Ez magasabb összeg, mint amekkora a 2008-as csúcson volt, és nagyobb, mint Kína éves GDP-je.


Igaz, a háztartások nettó vagyona is mindenkori rekordon áll, ez 94,8 ezer milliárd dollár, csakhogy a vagyoni helyzet javulása jórészt az ingatlanárak emelkedésének, és a leggazdagabb decilis vagyonosodásának tudható be - írja a Bloomberg cikke.

Mindeközben sok család hónapról-hónapra él, a háztartások teljes bevételének mediánja inflációval igazítva alacsonyabb, mint amekkora 1999-ben volt. Sokan a hitelt találták megoldásnak arra, hogy korábbi életszínvonalukat fenntartsák, mások pedig szükségszerűségből adósodnak el. Például a diákhiteleknek a 11 százaléka volt nemfizető a negyedév végén, vagyis legalább 90 napja késedelmes.

(Bloomberg)