A jövő héten egy román ügyben arról határoz az Európai Bíróság, tisztességtelen-e, hogy a bankok egyoldalúan a fogyasztókra hárították az árfolyamkockázatokat - írja a Magyar Idők.

Az ügynek nagy jelentősége van Magyarország szempontjából is. A románhoz hasonló, korábbi stádiumban lévő kereset is ott hever a luxembourgi intézmény asztalán.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság munkatársa szerint a román per amiatt kezdődött, hogy a lej jelentősen leértékelődött a frankkal szemben, és a többletterhet a román adósnak kellett viselnie.

Az Európai Bíróság többek között azt vizsgálja, mennyire borult fel a bank és a fogyasztó közötti szerződéses egyensúly emiatt a fogyasztók kárára. Lehóczki Balázs felidézte, hogy az uniós fogyasztóvé¬delmi irányelv szerint a fogyasztói szerződés feltételei akkor tisztességtelenek, ha a felek jogaiban és kötelezettségeiben jelentős egyenlőtlenséget idéz elő a fogyasztó kárára.

Korábbi döntések alapján nehezen megjósolható, miként dönt most a bíróság. Az azonban biztos, hogy a magyar Kúria kiemelten figyeli az Európai Bíróság ítéleteit. Ha a testület az adós javára döntene, akkor annak akár több ezer milliárd forintot megmozgató következményei is lehetnek Magyarországon az adósok javára.