Előfizetői tartalom

Mit lép az MNB, ha nagyon elszáll a magyar lakáspiac?

Eyno Rots, MNB
|
Sallay Miklós
|
Winkler Sándor, MNB
Az MNB 2016 októbere óta publikálja rendszeresen saját fejlesztésű lakásárindexét. A lakásárindex mintegy 27 évet átölelő idősora lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország esetén is képet kapjunk a hazai lakásárciklusok hosszáról és a lakásárak ciklikus pozíciójáról. A lakáspiacot tipikusan hosszú ciklusok jellemzik, Magyarország esetében az eddigi megfigyelések alapján 10-15 év hosszúságú lakásárciklust feltételezhetünk. A lakásárakra vonatkozó aktuális ciklikus pozíció ismerete fontos információval szolgálhat pénzügyi stabilitási szempontból is, hiszen kiegészítő indikátorként segítheti az esetleges makroprudenciális beavatkozások megfelelő időzítését és célzottságát. Az MNB jelenlegi számítása szerint a hazai lakásárak a gazdasági fundamentumok által indokolt szint alatt tartózkodnak, az árak dinamikus emelkedése miatt a piac szoros nyomon követése azonban elengedhetetlen.

1. Milyen hosszú egy lakásárciklus?A lakásárak alakulását tanulmányozva megfigyelhetjük, hogy azok ingadozása, az ún. lakásárciklus viszonylag hosszú időszakon határozódik meg. Az MNB lakásárindex több mint negyedszázadot átölelő idősora lehetőséget teremt a magyar lakáspiac mélyebb elemzésére. A megfigyelt magyar lakásárciklus 10-15 év hosszúságú - lényegesen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés