Újabb nagybank kínálhat minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket: az MNB ma értesítette a CIB Bankot erre vonatkozó pályázata pozitív elbírálásáról.

A jelenleg elérhető legjobb lakáshiteleket itt kalkulálhatod ki!

A minősített termékek forgalmazása ezt követően a hitelintézet döntésétől függően akár azonnal megkezdődhet. Az újabb sikeres pályázattal tovább nő a minősített termékeket kínáló hitelintézetek köre, így a fogyasztók még több intézmény kínálatából választhatják ki a számukra legkedvezőbb lakáshitelt - közölte az MNB.
Az MNB többek között az alábbi kritériumokat állította ezen lakáshitelek elé:
  • annuitásos a törlesztés,
  • a kamatperiódus 3, 5, 10 év vagy a futamidő végéig tart,
  • a kamatfelár nem haladja meg a 350 bázispontot a kamatváltoztatási mutatóban használt referenciakamathoz viszonyítva
  • a folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint,
  • az előtörlesztési díj az előtörlesztett összeg legfeljebb 1%-a,
  • lakástakarék-pénztári betétből az előtörlesztés díjmentes,
  • a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva maximum 15 munkanap
  • a folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap, ha az adós másképp nem rendelkezik,
  • e határidők be nem tartása esetén a hitelező a folyósítási díj bizonyos részének megfizetésétől eltekint.
A koncepciótól a jegybanknál többek között azt várják, hogy a fix kamatozású hitelek (jelenleg közel másfélszer nagyobb) kamatfelára a változó kamatozású hitelekéhez igazodik, vagyis olcsóbbak is lesznek a lakáshitelek. A tavalyi folyósítási adatok alapján a változó kamatozású lakáshitelek 70%-a és a fix kamatozású lakáshitelek 30%-a fért bele a koncepcióban szereplő 3,5 százalékpontos kamatfelárkorlátba. Ezt persze dinamikusan érdemes nézni, a friss banki ajánlatokban (összehasonlító oldalak alapján) például jelenleg a fix kamatozású lakáshitelek jóval magasabb arányban felelnek meg a kritériumnak. Az MNB szerint reális, hogy a fix kamatozású lakáshitelek 70%-a belefér majd a 3,5 százalékpontos felárba, ahogy ez a változós kamatozású hiteleknél látható. A jelenlegi kamatkörnyezetben fontos pénzügyi stabilitási cél az MNB-nek, hogy minél magasabb legyen a fix kamatozású hitelek aránya a folyósításban.

A jelenleg elérhető legjobb lakáshiteleket itt kalkulálhatod ki!