Kínában decemberben messze az elemzői várakozások alatt alakult az új hitelek kihelyezése, amely 584,4 milliárd jüan (90,28 milliárd dollár) volt. Tavaly így is rekordmértékű, 13,52 ezer milliárd jüannyi hitelt helyeztek ki a pénzintézetek.

A Reuters elemzői konszenzusában a decemberi adatra 1 ezer milliárd jüanos becslés szerepelt, ehhez képest csak 584,4 milliárd jüannyi új hitelt helyeztek ki a bankok, jóval kevesebbet, mint novemberben (1,12 ezer milliárd jüan). Decemberben az M2 típusú pénzmennyiség 8,2 százalékkal nőtt éves alapon a kínai jegybank közlése szerint, az előrejelzés 9,1 százalékos növekedés volt.

2017-ben ugyanakkor még így is rekordmértékű volt a hitelkihelyezés Kínában: a 2016-os 12,65 ezer milliárd jüan után tavaly 13,53 ezer milliárd jüannyi hitelt helyeztek ki. A kínai kormány egyik fontos törekvése, hogy csökkentse a pénzügyi rendszer kockázatait, valamelyest visszafogja a hitelezést. Legutóbb hétfőn jelentették be, hogy újabb, a kockázatokat csökkent intézkedéseket terveznek.

(Reuters)