2020-ig biztosan fennmarad a jelenlegi alapkamat, és 2019 elejéig a nulla közeli 3 havi BUBOR is - mondta a Nagy Márton MNB-alelnök a Figyelő TOP200 konferenciáján. Zolnai György, a Raiffeisen vezérigazgatója szerint a vállalati hitelpiac már a ciklus tetején jár, így nem kívánnak még nagyobb kockázatokat vállalni itt. Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója a vállalatok tőkeerejének növelését és a digitalizációt is nagy kihívásnak nevezte.
Kereskedés Raiffeisen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

2020-ig biztosan fennmarad a jelenlegi 0,9%-os alapkamat, akár továbbra is. A 3 havi BUBOR jelenleg 3 bázisponton áll, ez 2019 elejéig fenn tud maradni. A reálkamatok a következő 7 évben negatívak maradhatnak - mondta Nagy Márton MNB-alelnök. Fontosnak nevezte, hogy a hozamgörbe meredeksége csökkenjen, a fix kamatozású hitelek egyre olcsóbbak legyenek. Míg más országokban 80% fölött van a fix kamatozású hitelek aránya, nálunk ez 40% alatti. Nálunk is a 80% feletti arány lenne kívánatos. A bankrendszer az elmúlt években prociklikusan viselkedett, a semleges pozíció a jó azonban, amihez közel vagyunk.

Nem valósultak meg a vállalati hitelekkel kapcsolatos félelmek a Növekedési Hitelprogram kivezetésével kapcsolatban, akár 10%-os hitelállomány-növekedés is jöhet idén - mondta Zolnai György, a Raiffeisen vezérigazgatója. Az ügyfelek nagyon hozzászoktak az alacsony, akár 1-1,5%-os marzshoz. Zolnai szerint a vállalati hitelezésben immár a ciklus teteje közelében járunk, a verseny nagyon erős. Ha a Raiffeisen itt szeretne működni 10 év múlva is, márpedig igen, akkor nem nekünk kell mostantól a legjobban nőni a vállalati hitelpiacon - fogalmazott Zolnai.

Az MKB Bank továbbra is elsősorban vállalati bankként működik, itt tervez igazán nagy bővülést, de a lakosság esetében is növelni igyekszik az aktivitását. A vállalati oldalon nagyon erős a verseny, de még mindig sok olyan projekt van, ahol hiányzik a megfelelő tőke, itt szükség van fejlődésre a vállalkozásoknál - mondta Balog Ádám vezérigazgató. Ami a digitalizációt illeti, hatékonyságnövelő tényezőről van szó, az ügyfélhez való eljutás hatékonyságát is növeli. Nem a jövő kérdése, hanem már itt van velünk.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója előadásában kiemelte az MFB Csoport szerepét abban, hogy a kereskedelmi bankok számára nem vállalható kockázatú hitelekkel és tőkével is ellássa a magyar vállalkozásokat. Emlékeztetett: van már olyan fejlesztési bank a régióban, amelyet az EU-s statisztikák az államháztartás körébe sorolták. Az MFB mindent megtesz azért, hogy kötelezettségei ne terheljék (növeljék) a magyar államadósságot. Ami az uniós forrásokat illeti, a 2014 és 2020 között tervezett mintegy 310 milliárd forintnyi hitel 66%-át pályázták már meg a vállalkozások, a 240+265 milliárd forintnyi kombinált hitel esetében még nagyobb (67%) ez az arány, míg a 180 milliárd forintnyi kockázati tőkének a 2%-ára pályáztak eddig, de ennek nagyobb komplikáltsága miatt ez is rendben van.