Rendre beszámolunk arról, kik a leggazdagabb emberek a világon, de arról már kevesebb szó esik, hogy ki teszi zsebre éves szinten a legtöbb pénzt. A Bloomberg Billionaires Index adataira alapozva megnéztük, idén eddig kik gazdagodtak tovább a legnagyobb mértékben, és nem a szokásos listát kaptuk.

A legtöbb, a világ gazdagjaival foglalkozó tanulmányból már ismert, hogy Kína, illetve az ázsiai régió polgárai igen erőteljesen kapaszkodnak felfelé a dollármilliárdosok táborába, ezt bizonyítja, hogy az újonnan összeállított listán is sokan vannak a kínai származású üzletemberek. Az idén legtöbb vagyont felhalmozó lista élére például egy olyan üzletember került, akinek nevét sokan valószínűleg még nem is hallották.


10. Yang Huiyan, 12,4 milliárd dollár


Yang a Country Garden Holdings vezetője, a kínai ingatlanfejlesztő cég ingatlanépítéssel és hotelek menedzselésével foglalkozik szerte Kínában. A céget Yang édesapja alapította 1992-ben, a cégben lévő részedését 2005-ben adta át lányának. Tavaly az ingatlanfejlesztőnek mintegy 23 milliárd dolláros árbevétele volt. A 36 éves kínai üzletasszony idén eddig 12,4 milliárd dollárral növelte vagyonát, ezzel a tizedik a legnagyobb vagyonnövekedést felmutató milliárdosok listáján, míg a leggazdagabbak között a 48-dik helyet foglalja el 19,6 milliárd dollárjával.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

A Country Garden egyik projektje, forrás: countrygarden.com

9. Larry Ellison, 12,9 milliárd dollár


Az Oracle alapítója és legnagyobb részvényese, a cég a május 31-gyel záruló üzleti évben 38 milliárd dolláros árbevételt ért el. Ellisonnak több üzleti érdekeltsége is van, többek között tulajdonos egy vitorlás csapatnál, az indiai teniszbajnokságban, és 300 millió dollárért Lanai szigetének 98%-át is megvette. A 73 éves üzletember idén eddig közel 13 milliárd dollárral növelte a jelenleg 54,5 milliárd dollárra rúgó vagyonát, mellyel a világranglistán ő a 8. leggazdagabb ember.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

Larry Ellison,forrás: AFP/ Josh Edelson

8. Jack Ma, 14,1 milliárd dollár


Jack Ma alapította az Alibabát, Kína legnagyobb e-kereskedelmi cégét, amelynek mára több mint 400 millió aktív vásárlója van. Ma részesedéssel bír az Alipay online fizetési szolgáltatásokat nyújtó cégben is. Az 53 éves kínai üzletember saját erőből lett milliárdos, idén eddig több mint 14 milliárd dollárt keresett, a leggazdagabbak között a 11-dik helyen áll 47,4 milliárd dollárral.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

Jack Ma, forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

7.Wang Wei, 15,3 milliárd dollár


Wang alapította és egyben ő a legnagyobb tulajdonosa is a kínai S.F. Holdingnak, amely az ország legnagyobb csomagszállító cégének, az S.F. Expressnek az anyacége. A vállalatnak mintegy 25 ezer csomagszállító járműve és 30 ezer outletje van országszerte. A céget idén januárban vitték tőzsdére, tavaly 8,6 milliárdos árbevételt generált. A 47 éves Wang idén eddig 15,3 milliárd dollárral növelte az így összesen 20 milliárd dollárt elérő vagyonát, mellyel ő számít a világ 44-dik leggazdagabb emberének.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

Az SF Express weboldala, forrás: sf-express.com6. Mukesh Ambani, 15,9 milliárd dollár


A Reliance Industries 40%-ának tulajdonosa, amely a világ legnagyobb olajfinomító komplexuma. A Mumbaiban székhellyel bíró konglomerátum más üzleti érdekeltségekkel is bír, például India-szerte 4G-s hálózatot építenek. A 60 éves milliárdosnak van egy több mint 400 millió dollárt érő rezidenciája, továbbá a Mumbai Indians profi krikett csapat tulajdonosa is. Vagyonát főként öröklés útján szerezte, idén eddig közel 16 milliárd dollárral gazdagodott, így jelenlegi 38,7 milliárdjával ő a világ 21-dik leggazdagabb embere.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

Mukesh Ambani, forrás: AFP/ Prakash Singh

5.Pony Ma, 18,5 milliárd dollár


A legnagyobb kínai üzenetküldő alkalmazáshoz köthető cég, a Tencent Holdings társalapítója és vezére. Az alkalmazásnak nagyjából 900 millió aktív felhasználója van, tavaly közel 23 milliárd dolláros árbevételt ért el. A 46 éves üzletember fiatalkorában még csillagász akart lenni, de talán nem bánja, hogy másképp hozta az élet, miután idén 18,5 milliárd dollárral nőtt a közel 40 milliárdot kitevő vagyona, mellyel ő a 20. leggazdagabb ember a világon.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

Pony Ma, forrás: AFP/ Anthony Wallace

4. Bernard Arnault, 21,3 milliárd dollár


Arnault Franciaország leggazdagabb embere,és egyben a világ 7-dikleggazdagabbja jelenlegi, 60,4 milliárd dolláros vagyonával, amihez idén eddig 21,3 milliárdot toldott hozzá. A 68 éves üzletember a Louis Vuittont is gyártó luxusmárkákkal foglakozó LVMH elnöke. A cég tavaly 41,6 milliárdos árbevételt ért el, a Louis Vuitton mellett a TAG Heuer órákat és a Dom Perignon pezsgőt is ők értékesítik.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

Bernard Arnault, forrás: AFP/ Martin Bureau3. Mark Zuckerberg, 26 milliárd dollár


A világ legkiterjedtebb közösségi hálójának, a Facebooknak a társalapítója és vezérigazgatója. A 33 éves Zuckerberg csak idén 26 milliárddal gazdagodott, 76 milliárd dollárt elérő összvagyonával ő a világ negyedik leggazdagabb embere. A Facebooknak havonta 2 milliárd felhasználója van, tavaly 28 milliárdos árbevételt ért el.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

Mark Zuckerberg, forrás: AFP/ Kay Nietfeld

2. Jeff Bezos, 30,4 milliárd dollár


Nem véletlenül került fel a listára a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos. Bill Gateset október végén taszította le a trónról, idén eddig több mint 30 milliárddal gazdagodott, összvagyona közel 96 milliárd dollárt tesz ki. Az Amazon a világ legnagyobb online kiskereskedelmi vállalata, tavaly 136 milliárdos árbevételt csináltak.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

Jeff Bezos, forrás: AFP/ Tommaso Boddi

1. Hui Ka Yan, 33,7 milliárd dollár


A kínai ingatlanfejlesztő cég, a China Evergrande Group elnöke és legnagyobb részvényese tette idén eddig a legtöbb pénzt zsebre 33,7 milliárd dollárral. Az idei szárnyalás jelentősen megdobta a vagyonát, amely most 41,1 milliárd dollárnál áll, és ezzel ő a világ 19-dik leggazdagabb embere. Az 58 éves üzletember cége több mint 500 ingatlanprojektben vett részt 180 kínai városban. Tavaly az Evergrande lett Kína legnagyobb ingatlanfejlesztője az értékesítési számokat és árbevételt nézve, utóbbi közel 32 milliárd dollárt tett ki 2016-ban.

10 milliárdos, aki a legtöbb pénzt kaszálja idén

Hui Ka Yan az Evergrande honlapján, forrás: evergrande.com


(Bloomberg Billionaires Index)

Címlapkép: AFP/Kay Nietfeld