Bank

Új ügyfeleket találnak maguknak a magyar privátbankok

Portfolio
A már lassan telített, de még mindig bővülő private banking szegmens mellett egyre jelentősebbé válik a premium banking piac Magyarországon. Parádi-Varga Tamás szerint utóbbi szerepe azért is különösen fontos, mert a private banking előszobájának tekinthető. Ennek megfelelően a napokban az SPB Befektetési Zrt. is elindította saját prémium banki szolgáltatását, korosztály szerint meghatározott nyitólimittel. A vezérigazgatóval a Portfolio Öngondoskodás 2017 című konferenciáján a vagyonkezelés új irányairól beszélgettünk: arról is megkérdeztük, hogy milyen alapvető különbségeket lát a két szegmens - privát és prémium - között.
Az alacsony hozamkörnyezet jó ideje kihívás elé állítja a vagyonkezelési piac szereplőit, de a private banking piac így is évi 8-10%-kal bővül itthon. A legfrissebb adatok szerint közelít a szektor a 4000 milliárd forintos kezelt vagyonhoz, és körülbelül 40 ezer ügyfél van jelenleg ezen a piacon. A jövőben a premium banking szegmens előretörése várható, így nem meglepő, hogy egyre több szereplő indít ilyen szolgáltatást.

Új ügyfeleket találnak maguknak a magyar privátbankok
Parádi-Varga Tamás (Forrás: Stiller Ákos, Portfolio)

Ebben van most növekedési potenciál

Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója úgy látja, hogy belátható időn belül javulni fog a globális hozamkörnyezet, hiszen a Fed már megkezdte a kamatemelést, és várhatóan az EKB is ebbe az irányba megy majd, ezután pedig az MNB-nek sem lesz más választása.

Arra számít, hogy 3 éven belül elindul ez a folyamat, ami a hozamkörnyezet módosulását is maga után fogja vonni. A private banking szegmens növekedésével kapcsolatban is optimista, hiszen az látszik, hogy a telítettség ellenére évi néhány %-kal továbbra is növekszik a torta.

Az évek óta várt generációváltást egyelőre nem látja a private bankingben, viszont fontos trendnek tartja, hogy egyre jelentősebbé válik egy új szegmens, a prémium banking, amibe a napokban az SPB is belépett.

A premium bankingre szerintünk úgy kell tekinteni, mint a private banking előszobájára: a cél az, hogy a premium ügyfeleket idővel "felneveljük", és 5-10-15 éven belül ők is private banking ügyfelekké váljanak

- mondta el a vezérigazgató a Portfolio-nak.

Csökkentett nyitólimittel lőnek a fiatalokra

A private banking szolgáltatáshoz hasonlóan a konzervatív szemléletmód lesz jelen a prémium banki szolgáltatásnál is, azonban alapvető különbség lesz a 2 szegmens között, hogy a privát banki ügyfelek esetében - vagyis nagyobb vagyonnál - minden esetben egyedi portfóliót építenek, míg a prémiumnál a kockázatok optimális kezelése miatt sokkal inkább befektetési alapokból érdemes építkezni.

Az új premium banking szolgáltatás egyedi jellemzője, hogy kortól függően eltér a nyitólimit: 35 éves kor alatt 5 millió, 35 éves kor fellett pedig 10 millió forint lesz a szolgáltatónál.

Parádi-Varga Tamás a kor szerinti szegmentációt nagyon fontos lépésnek tartja.

A legtöbb esetben kizárólag vagyon alapján szegmentálunk, de a 35 év alatti korosztály fontos célcsoport nekünk, hiszen tagjai beszélnek nyelveket, sokat utaznak, van külföldi munkatapasztalatuk, így valószínűleg sokkal nyitottabbak arra a fajta a globális portfolióépítésre és nemzetközi befektetési tanácsadásra, ami hagyományosan erőssége az SPB-nek

- véli a vezérigazgató.

Egyelőre a meglévő értékesítési hálózat foglalkozik a premium banking ügyfelekkel is, de hosszú távon külön fogják választani a két szegmenssel kapcsolatos kommunikációt. Míg a private bankingnél elegendő a klasszikus csatornák használata, a premium ügyfelek eléréséhez hatékonyabb és gyakoribb kommunikációra lesz szükség. Emellett a premium szegmensben várhatóan erősebben megjelenik az digitalizáció és a különféle kényelmi szolgáltatások használata. Parádi-Varga Tamás szerint, ahogy a private bankingnél, úgy a prémium esetében sem válthatják ki a gépek a személyes tanácsadást, de ezekben a döntésekben várhatóan nagyobb szerepe lesz a technológiai támogatásnak.

A cikk megjelenését az SPB Befektetési Zrt. támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 5