Liliane Bettencourt 45 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb nője, 94 éves korával pedig a világ egyik legöregebb milliárdosa is. Ahhoz képest, hogy a L'Oréal-nagymama nem sokszor nyilatkozott a médiának, az újságoknak volt bőven miről írniuk: titkos viszony, mentális problémák, családi viszály, tárgyalások, titkos politikai támogatások. Sőt, a milliárdos hölgyet még a piramisjátékos Bernie Madoffnak is sikerült csőbe húznia.

Hogy lett Liliane Bettencourt a világ leggazdagabb nője?


1922-ben született Párizsban, annak az Eugéne Schuellernek a gyermekeként, aki megalapította a L'Oréalt, a világ egyik legnagyobb kozmetikai és szépségtermékeket gyártó cégét. Liliane 15 évesen már csatlakozott apja cégéhez gyakornokként. 1957-ben, apja halálakor örökölte meg a L'Oréalt, ezzel pedig ő lett a legnagyobb részvényes a cégben. A vállalat 1963-ban ment tőzsdére, de a többségi részesedés továbbra is Liliane kezében maradt. 1974-ben, a francia választások idején tartottak attól, hogy a francia kormány államosítani akarja a céget, ezért Liliane elcserélte a L'Oréalban lévő részesedésének közel felét a Nestlé 3%-os részesedéséért. A megállapodás az volt, hogy egyik fél sem adhatja el a másik vállalatában lévő részesedését, mielőtt azt egymásnak fel nem ajánlották volna, továbbá voltak a további részesedésszerzésre is korlátozások. A tavaly év végi állapotok szerint a Bettencourt-család tagjai összesen több mint 33%-ot, a Nestlé pedig 23,12%-ot tulajdonolt a cégben.

Ismerd meg a világ leggazdagabb nőjét!

Forrás: loreal-finance.com

Liliane 2012-ben adta át az igazgatótanácsi elnöki címét unokájának, Jean-Victornak. A családból lánya és lányának férje is tagja a L'Oréal igazgatótanácsának.

A most már visszavonult üzletasszony közel 45 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb nője, és 94 éves korával az egyik legöregebb milliárdos is a világon.

Ismerd meg a világ leggazdagabb nőjét!

Liliane Bettencourt, forrás: AFP/Francois Guillot

Liliane, a botránymilliárdos


Bár interjúkat nem sokszor adott, az újságoknak kis túlzással mindig volt min csámcsogniuk, ha Liliane Bettencourt-ról volt szó. 1950-ben ment férjhez egy francia politikushoz, André Bettencourt-hoz, aki később a vállalat alelnöke lett. Aztán 1987-ben Liliane megismerkedett egy francia fotóssal, Francois-Marie Banier-vel, akivel évekig barátok voltak, de a média már akkor találgatta, mi lehet közöttük (a férfi 25 évvel fiatalabb a milliárdos hölgynél). Minden esetre Liliane bőkezű ajándékokkal halmozta el fotós "barátját", ezek összértéke nagyjából 1,3 milliárd euróra tehető. Az ajándékok között voltak Picasso, Matisse, Mondrian, Delaunay és Léger-festmények, készpénz, és két, több száz millió euró értékű életbiztosítás is.

Ismerd meg a világ leggazdagabb nőjét!

Francois-Marie Banier, forrás: AFP/Fred Dufuor

A Bettencourt-család nem hagyta annyiban a "barátságot", Liliane lánya feljelentette Banier-t és azzal vádolta, hogy csak kihasználja mentális egészségének legyengülésétől szenvedő édesanyját. A tárgyalások már jó pár éve zajlottak, amikor Liliane inasa előállt egy hangfelvétellel, amelyen többek között elhangzik, hogy Liliane Banier-re hagyja minden vagyonát, kivéve a L'Oréalban lévő részesedését, miután azt már korábban lányára és két unokájára hagyta. A felvételt az inas elviekben azért csinálta, mert tartott attól, hogy Liliane Alzheimer-kórban szenved és Banier csak rászedi az idős asszonyt.

Végül 2010-ben zárultak le a tárgyalások, Liliane kibékült lányával. Az idős milliárdos hölgy megszakította kapcsolatát fotós ismerősével, sőt, úgy tudni, hogy végrendeletéből is kiírta Banier-t. A családi béke nem tartott sokáig, miután a következő nyáron Bettencourt azt nyilatkozta, hogy lányának pszichológiai segítségre lenne szüksége.

2011-ben Liliane lánya azért fordult bírósághoz, hogy édesanyja mentális problémáira hivatkozva a gyámsága alá helyezzék anyját és annak vagyonát. A kérését helyben hagyták, és attól fogva lánya és két unokája gondnoksága alá került Liliane vagyona és ingatlanjai, Liliane egészségéről pedig egyik unokája gondoskodik.

Ismerd meg a világ leggazdagabb nőjét!

Liliane lánya, Francoise (középen) és két unokája, Nicolas (jobbra) és Jean-Victor (balra). Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller

Még Madoff is behúzta a csőbe


Bernie Madoff piramisjátéka az egész világon ismert, mi is sokat írtunk róla, legutóbb ebben a cikkben. Mint kiderült, Liliane Bettencourt is áldozatául esett a csalásnak, neki 22 millió eurója bánta. Ő volt az első befektető az Access International Advisors menedzselte alapban, amely köztudottan a Madoff-féle piramisjátékhoz kötődő cégcsoporthoz tartozott.

Ismerd meg a világ leggazdagabb nőjét!

Bernie Madoff, forrás: AFP/ Don Emmert

És ott vannak még a politikai botrányai is


A korábban már említett hangfelvételen nemcsak a fotóshoz fűződő viszonyáról derültek ki érdekességek Liliane-ről, hanem a francia konzervatív párthoz fűződő kapcsolatáról és az adóelkerülési trükkjeiről. A felvétel szerint az üzletasszony nagyobb mennyiségű pénzt tartott tisztázatlan svájci bankszámlákon, emellett azzal az Éric Woerth-szel is folytatott beszélgetéseket a felvételen, aki akkoriban költségvetési miniszterként éppen nagyobb szabású kampányt folytatott a vagyonos adóelkerülők ellen. Ráadásul Bettencourt éppen abban az időben kapott 30 millió eurónyi adókedvezményt, amikor Woerth miniszterként dolgozott. Az már csak hab a tortán, hogy állítólag jelentős összegű készpénzzel támogatta Nicholas Sarkozy kampányát is, holott a politikai adományokat (főleg a készpénzeseket) szigorúan szabályozzák Franciaországban.

Ismerd meg a világ leggazdagabb nőjét!

Nicholas Sarkozy, forrás: AFP/ Saul Loeb


Címlapkép forrása: AFP/ Alberto Pizzoli