Érdekes adatokra bukkant a Guardian az HSBC korábban nyilvánosságra kerülő adataiban, valamint a Panama-iratokban: sokkal nagyobb a gazdagok és szegények közötti vagyoni különbség, mint azt sokan hiszik.

A különféle, a gazdagok és szegények közötti különbség témájában publikált tanulmányokkal az a probléma, hogy ezek csak azokat a jövedelmi és vagyoni adatokat dolgozzák fel, amelyek publikusak, ezekre tehát az adóhatóságnak is rálátása van. Csakhogy a vagyoni egyenlőtlenség sokkal nagyobb, ha azt a vagyont is figyelembe vesszük, amire az adóhatóság nem lát rá.

Ehhez a cikk az HSBC-től korábban kiszivárogtatott információkat és a Panama-iratokat használta fel és érdekes adatokra bukkantak:
  • Minél magasabbra jut valaki a gazdagsági létrán, annál valószínűbb, hogy élni fog az adóelkerülési kiskapukkal.
  • A vagyonpiramis felső 0,01%-ában lévő skandináv háztartások (amelyeknek több mint 40 millió dollárnyi vagyona van) esetében például 250-szer valószínűbb, hogy a vagyonuk egy bizonyos részét elrejtik az adóhatóság vigyázó szeme elől, mint az átlagos háztartások.
  • Az HSBC meghekkelt adataiból az is kiderült, hogy az ultragazdag banki ügyfelek számláin jóval nagyobb vagyonok lapultak, mint a bank többi ügyfelénél. Olyannyira, hogy annál a néhány nagyon gazdag ügyfélnél volt az HSBC-nél elrejtett vagyonoknak mintegy fele.
  • Ez nem egyedi, az utóbbi években a norvég és svéd gazdagok is bevallották a nem legálisan tartott vagyonokat egy adóamnesztia keretében, és itt is az volt a minta, mint korábban az HSBC-nél: az offshore vagyonok több mint fele a szupergazdagoknál van. A norvég szupergazdagoknak az adóparadicsomokban tartott vagyont is figyelembe véve 30%-kal több pénzük van, mint azt előzetesen becsülték.


A Guardian cikke kitér arra is, hogy kisebb hatósági erőfeszítésekkel nagyobb rálátást lehetne szerezni az offshore vagyonokra, legutóbb egyébként a BCG közölt az offshore vagyonokra vonatkozó becslést, e szerint az ázsiai és csendes-óceáni befektetők járultak hozzá tavaly a legnagyobb mértékben az offshore vagyon növeléséhez, miután közel 3 ezer milliárd dollárnyi tőkét helyeztek el offshore központokban. Nyugat-Európa sincs sokkal lemaradva a 2,6 ezer milliárd dollárral, miközben Észak-Amerikában a vagyon alig 1%-a van offshore számlákon.

Leleplezték a gazdagok piszkos trükkjét: több pénzük van, mint gondolnánkCímlapkép forrása: Shutterstock