A UBS friss felmérése szerint a családi irodák fele sem készült fel a vagyonos ügyfeleknél 15 éven belül várható generációváltásra, amikor is felfoghatatlan összegű pénzek vándorolnak majd a fiatalabb generáció számláira - írja a Financial Times.

A privátbanki és prémium banki piac jövőjéről is szó lesz a Portfolio október 17-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradjon le róla!A megkérdezett, sokszor nagybankok által alapított családi irodák 10-ből 7 esetben számítanak arra, hogy a generációk közötti vagyontranszfer a következő 15 éven belül lezajlik, de csak harmaduknál van írásos öröklési terv arra, hogyan valósítanák meg a vagyonáramlást a gyakorlatban.

Globálisan mintegy 5300 olyan családi iroda/vállalkozás működik, amely a gazdag ügyfelek vagyontervezésében és menedzselésében segít, a legnagyobb ilyen irodákat az HSBC, a Citigroup, a Northern Trust, a BNY Mellon és a UBS működteti. A családi irodák között vannak olyanok, amelyek csak egy vagyonosabb család vagyonügyeit intézik, és vannak, amelyekre több család vagyona is rá van bízva.

Az ezredfordulós családtagokkal is rendelkező vagyonosabb családok körében egyre nagyobb az igény a környezettudatos befektetések iránt, a megkérdezett irodák 40%-a számít arra, hogy a közeljövőben ilyen irányba kell majd a családi portfóliókat elmozdítani.