Portfolio signature

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

Bár a Covid már elmúlt, a munkavállalók körében továbbra is nagy az igény a koronavírus-járvány időszakában megszokott távmunka iránt. Ennek keretében sokan szeretnek úgy dolgozni, hogy munkaidejüket a bioritmusukhoz és nem a szokásos – reggel 9-től délután 5-ig tartó – munkaidősávhoz igazítják. A BBC példaként hozza fel Eloise Skinner író, fitneszoktató, terapeuta esetét, akinél előfordul, hogy éjszakai bagolyként éjfél körül is még végzi az elmélyültebb koncentrációt igénylő munkáit.

Ennek megfelelően jellemzően délelőtt 11 óra körül indítja a napot, ekkor ül le a laptopja elé, hogy ellenőrizze e-mailjeit. Délután, kora este edzéseket tart egy londoni edzőteremben, majd este fél 8 után kezd el a nagyobb szellemi koncentrációt igénylő írói munkájával foglalkozni. Ekkorra már – ahogy mondja – „a világ elcsendesedik”, ilyenkor tud a legjobban koncentrálni a feladataira. A 32 éves író évek óta a saját bioritmusához igazítja a munkáját. Azt mondja, hogy

Kicsit szélsőségesen hangzik, de ez csak azt tükrözi, hogy este 8-10 körül tudok igazán koncentrálni. Ekkor vagyok a legproduktívabb.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Milyen típusú munkavállalók vannak?
  • Mikor tudnak koncentrálni a dolgozók?
  • Jó ötlet-e szundítani munka közben?
  • Hogyan lehet megtartani a dolgozókat?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés