Merkely szerint pert nyerhet a Semmelweis az EU ellen
Gazdaság

Merkely szerint pert nyerhet a Semmelweis az EU ellen

Portfolio
A Semmelweis Egyetemnek jó esélye van az EU Tanácsa elleni Erasmus-perben. Az intézmény az országos intézetek integrációjával tovább bővülhet, ami előnyös lehet az oktatási tér bővítése és az új diszciplínák bekerülése szempontjából – közölte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Népszavának adott interjújában.

Azt is elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem alapítványi formában működése előnyökkel jár, mivel kiszámítható, hosszú távú szerződés köti az államot és az intézményt is, hogy mit, hogyan végezzenek el, és ahhoz milyen finanszírozást kell biztosítani.

„ 2030-ig van intézményfejlesztési tervünk, tehát tudjuk azt, hogy mikor, mit fogunk építeni, felújítani, mikor milyen eszközt kell beszerezni. Azt is tudjuk, hogyan bővíthetjük a vállalásainkat, hány nemzetközi, hány hazai hallgatót tudunk felvenni. Hazai hallgatóból most már 98,5 százalékon vagyunk” – fogalmazott.

Merkely szerint az egészségügyi kormányzat struktúraváltásra, erős kapacitás-koncentrációra készül, de ez nem érinti a Semmelweis Egyetemet. A hazai betegek tíz százaléka az intézményhez tartozó klinikákon gyógyul, és elemi érdeknek nevezte, hogy költséghatékonyan a legjobb ellátást kapják a betegeik.

A Richter-részvényeknek nagyon örülnek, és tulajdonképpen az egyetemet fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítvány így a gyógyszercég tulajdonosa 5,07 százalékban. Ebből a részvénycsomagból tavaly 3,9 milliárd forint jövedelme volt az egyetemnek, amit mindig fejlesztésre használnak.

Merkely Béla azt is elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem beperelte az Európai Unió Tanácsát, mert a kuratóriumban egyetlen politikus sincs, viszont van benne világhírű professzor a Mayo Klinikáról, rektor, Közép-Kelet Európa legnagyobb gyógyszergyárának vezetője, dékán és kórház főigazgató. Ennek ellenére is, az Európai Bizottság az egyetemet is kizárta az Erasmus- és Horizon-programokból, mivel általánosságban elégedetlenek a közérdekű vagyonkezelő-alapítványi rendszerrel: Brüsszel szerint az összeférhetetlenségi szabályok jogi tisztázatlansága miatt nem köthetnek velük szerződést az uniós intézmények.

Merkely szerint viszont ez jogtalan, mivel nincs politikus az alapítvány kuratóriumában, de rájuk ugyanúgy érvényes volt ez a döntés amin sokat veszítettek: számos EU projektben érintettek és több mint tízmillió eurós támogatáshoz nem jutottak hozzá szerinte.

A rektor szerint ha a pert megnyerik, akkor ezt az összeget kamatostul meg fogják kapni. Arra számít, hogy még a bírósági döntés előtt, alkut ajánlanak: „az Európai Unió Tanácsa nem fogja elviselni, hogy Dávid legyőzze Góliátot, ezért azt tippelem, hogy hamarosan döntetlent ajánlanak” – mondta a rektor.

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1556146183