Prométheusz lett a magyar rezsicsökkentésből
Gazdaság

Prométheusz lett a magyar rezsicsökkentésből

Balogh József, energiapiaci szakértő
Gondoltam egy számra: a kétszerese 2600 milliárd, az egynegyede 460 milliárd forint. Mi ez a szám? Mint matek feladvány, a kérdés nonszensz: ilyen szám nincs. De a magyar politikában igenis van: úgy hívják hogy a Rezsivédelmi Alap idei költségvetése.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A rezsicsökkentés első kilenc éve (2013 – 2022) alatt nem volt divat arról beszélni, hogy mennyibe kerül ez a politikai abrakadabra. A régi rómaiaknak még elég volt a kenyér és a cirkuszi játék, a 2013 utáni magyar társadalomban ehhez jött még a rezsicsökkentés. Az ún. "egyetemes szolgáltatás"-ban ellátott (főleg) lakossági fogyasztók a közszolgáltatásokért (áram, földgáz, távhő és víz) még a bekerülési költséget sem fizették meg: a hiányt (kb. 300 milliárd forint évente) a központi költségvetés automatikusan fedezte. Átlagokkal számolva, az első kilenc év összesen kb. 2700 milliárd forintjába került a költségvetésnek. De ez senkit sem érdekelt, mert a rezsicsökkentés, mint politikai "buzzword" népszerű volt és hozta a szavazatokat.

Ezt a kellemes langyosvízet kavarta meg a 2022-es Energia Válság.

A lenti ábra szépen mutatja, hogy mi történt.

Az elektromos áram és a földgáz ára szinte egy egyenes vonal volt a rezsicsökkentés első kilenc évében. Majd 2021 első negyedéve és 2022 nyara között az árak elkezdtek folyamatosan emelkedni: mint korábban már megírtam, a Fekete Péntek 2022. augusztus 26. volt, amikor a magyar határidős áram 1000 euro/MWh felett volt, a földgáz pedig 340 euro/MWh körül. A rezsicsökkentés dupla-fogóba került: az energia piaci ára euróban egyre drágább lett, míg a forint gyengült. És itt kezdődött a rezsicsökkentés második korszaka: előkerültek az addig gondosan kitakart számok.

Egy kormányinfón 2022. áprilisában 1300 milliárd forintot dobtak be a köztudatba. Nem szándékos félrevezetés volt ez, inkább alulbecsülte a kormány az Energia Válságot. A repülő kadétek első törvényében bíztak: ami felment, az le is fog jönni. Tévedtek: 2022. április után jött még az Energia Válság java. A magyar kormány lépéskényszerbe került: 2022 nyarára kiderült hogy az addig remekül működő rezsicsökkentést a költségvetés ebben a formában nem tudja tovább finanszírozni. 2022. július végén, Tusnádfürdőn, derült ki, hogy mennyibe is kerül(t) a költségvetésnek a rezsicsökkentés évente: 2021-ben kb. 300 milliárd forintba, de a 2022-es előrejelzés már 2000 milliárd forint volt évente.

Nem kell megrémülni a nagy számoktól - az arány itt a lényeg.

A rezsicsökkentés első korszaka (kilenc év) 2700 milliárdba került, míg a 2022-es előrejelzés egyedül 2000 milliárd forint körül volt. 

A rezsicsökkentésből egy igazi modern Prométheusz lett 2022 nyarára: olyan dolgokat csinált, amire az eredeti alkotói soha sem gondoltak. A legnagyobb probléma az volt, hogy a rezsicsökkentés úgy működött, mintha a magyar energiaiparra a kereslet-kínálat törvény nem vonatkozna. Mint fent említettem: az energia piaci ára 2021 első negyedéve után folyamatosan emelkedett, viszont a magyar fogyasztás nem csökkent: a rezsicsökkentés egyre többe és többe került a költségvetésnek. Ekkor hozták létre a Rezsivédelmi Alapot, valamint ekkor kerültek ki a kkv-k (éttermek, kisboltok, szállodák, stb.) az egyetemes szolgáltatásból, ekkor zártak be a múzeumok, uszodák és könyvtárak, és ekkor vezették be a rezsicsökkentés 2.1 verziót (átlagfogyasztás és felette a piaci árnál drágább "tudatos energia-fogyasztásra oktató" tarifa). 

A covid-járvány egy lágy társadalmi sokk volt a rezsicsökkentés fenti reformjához képest.

József Attila szavaival, a megreformált rezsicsökkentés "... országos volt a pusztulásban". Az egyetemes szolgáltatásból kikerült éttermek, kisboltok, stb. egy része csődbe ment, nem tudta kitermelni a hirtelen rászakadt piaci energia költségeket. A bezárt uszodák egy része soha sem nyitott ki újra (pl. Júlia fürdő, Nyíregyháza), a lakossági fogyasztóknál pedig kezdődött a számlázási káosz. A törvényhozó nem mondta meg, hogyan kell az éves átlagfogyasztást elszámolni a 2022. augusztus-decemberi időszakra (a rezsicsökkentés 2.1v 2022. augusztus 1-jén indult), és mit jelent ez az új rezsicsökkentés az átalánydíjas fogyasztóknak, stb. A többi pedig már történelem, ahogy a tanult skót professzor mondaná...

Egyetlen maradandó előnye van a rezsicsökkentés fenti reformjának: ez pedig maga a Rezsivédelmi Alap.

Mint önálló költségvetési tétel, 2022 nyara óta folyamatosan mutatja, hogy mennyibe kerül a rezsicsökkentés. Ez egy nagyon jó és fontos lépés a transzparencia irányába. Most már tudjuk, hogy 2023-ban 2600 milliárd forint volt az alapban, amit 2024-re megfeleztek (erre utalt a matek feladvány az írás elején). Továbbá, minden hónapban megadja a kormány, hogy a tervhez képest mennyi a valós kiadás: ez volt 460 milliárd forint volt 2024. január és március között (a matek feladvány második része).

Ha vélelmezzük, hogy a Rezsivédelmi Alap kiadásai maradnak ezen a szinten a következő három negyedévben, akkor a ferihegyi repülőteret (kb. 1550 milliárd forint) meg lehetne venni a rezsivédelem idei összköltségéből. És befejezésül még egy kis matek: hány ferihegyi repülőteret lehetett volna venni a rezsicsökkentésre 2022 és 2023 között elköltött költségvetési pénzből?

Címlapkép forrása: valentin russanov via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
áradás árvíz stock