Korábban jött a GDP-meglepetés: a KSH gyorsabb adatközlésre állt át
Gazdaság

Korábban jött a GDP-meglepetés: a KSH gyorsabb adatközlésre állt át

Portfolio
2024 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit, ami valamelyest meghaladta az elemzői várakozásokat (0,5%). De nem ez az egyetlen meglepetés, az idei első negyedévtől a KSH 15 nappal korábban, a tárgyidőszakot követő 30. napon teszi közé a GDP-becsléseit. A KSH ezzel a gyorsabban elérhető, de mégis megbízható GDP-adatok iránti felhasználói igényekre reagál.

2024 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit, ezzel a stagnálást növekedés váltotta fel, és a várakozások szerint innentől pozitív előjelű GDP-számokat fogunk látni. A szakértők előzetesen 0,5%-os GDP-bővülésre számítottak, a megnövekedett becslési bizonytalanságot figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a KSH jelentése kis mértékű pozitív meglepetést okozott.

Az idei első negyedéves adatokat 15 nappal korábban tette közzé a hivatal, ezzel

Magyarország az Európai Unió 13. tagállamaként T+30 napos határidővel publikálja első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé.

Az alap módszertan a két becslés között nem változik, a különbség az alapadatok elérhetőségében, mennyiségében van.

Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően javult az adatok beérkezési aránya a T+30 napos becsléshez, több adminisztratív adatforrás áll rendelkezésre, amelyek mára beépíthetővé váltak a számításokba, valamint az adatfeldolgozási folyamatot is fejlesztette a hivatal

– mondta Cseh Tímea, a KSH Nemzeti számlák főosztályának vezetője az erről szóló sajtótájékoztatón.

A negyedéves GDP-adatok becslésére vonatkozó kötelezettségeket uniós jogszabály (az Európai Parlament és a Tanács 549/2013/EU rendelete) írja elő, amely a tagországoktól megköveteli a T+60 napos adatküldést. Az Eurostat „gentlemen’s agreement” alapon azonban szorgalmazza az ennél is korábbi adatküldést, miután 2003-tól publikálják gyorstájékoztató formájában a T+45 napos, 2016-tól pedig a T+30 napos GDP volumen változásokat. Ha egy tagország nem küld ezekhez a becslésekhez alapadatot, azzal az uniós (vagy euróövezeti) számítás pontossága, megbízhatósága és relevanciája sérül, ezért az Eurostat különböző becslésekkel pótolja a hiányzó adatokat.

"A KSH folyamatosan azért tevékenykedik, hogy a legaktuálisabb és legmegbízhatóbb statisztikai adatokat biztosítsa felhasználói számára, a jelenlegi fejlesztése az első lépés abban a törekvésünkben, hogy a hivatal az első három közé kerüljön az európai statisztikai hivatalok versenyében, amihez fontos a felhasználók elégedettségének növelése, amely, többek között az adatok piacra kerülési idejének csökkentésével érhető el" - tette hozzá Kincses Áron, a KSH elnöke.

A gyorsabb adatközlés hátteréről alábbi cikkünkben részletes beszámoltunk.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-2153154440