Portfolio signature

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

Több bizonyítékra van szükségünk arról, hogy az infláció tartósan visszatér a célhoz, mielőtt lépnénk

– válaszolta Jerome Powell Fed-elnök a legutóbbi ülés utáni sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy miért halogatja a Fed a kamatcsökkentést, ha a reálgazdasági és inflációs folyamatokat is többnyire kielégítőnek tartja. Az azóta eltelt időszakban a Fed nemhogy több bizonyítékot nem kapott, de rég nem látott mértékben nőtt a bizonytalanság.

Tavaly év végén és idén év elején az infláció letöréséért folytatott küzdelem győztes csatának tűnt a befektetők szemében, ami látszódott az eszközök gyors átárazódásán is. A Fed ugyan igyekezett hűteni az elvadult várakozásokat (amelyek 7 kamatcsökkentésről szóltak 2024-re vonatkozóan), összességében a központi bank is magabiztosnak tűnt. Hiába volt az első két havi inflációs adat kissé magasabb a vártnál, és hiába volt a reálgazdaság továbbra is erős, márciusban a Fed határozottnak tűnt a hamarosan bekövetkező kamatcsökkentéssel kapcsolatban, előrejelzésükben az idei évre három vágást vártak.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Milyen döntést hozhat ma a Fed?
  • Miért ennyire nehezen értelmezhető a gazdasági helyzet az USA-ban?
  • Mennyire van nehéz dolga jegybanknak?
  • Visszatér az infláció, vagy recesszióba süllyed az ország?
  • Hogyan alakulhatnak a kamatok a jövőben?
  • Mire kell figyelni a mai ülésen?
  • Hogyan mozgathatja meg a piacokat a mai esemény?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés