Portfolio signature

Megint esett az áramfogyasztás Magyarországon, de a napelemekkel egész más lehet a kép

Márciusban ismét esett Magyarország villamosenergia-felhasználása, ami először fordult elő a tavaly őszi pozitív fordulat óta, legalábbis ez látszik a háztartási méretű (HMKE) naperőművek és a saját célra termelő erőművek adatait nem tartalmazó statisztikából.

Az átviteli rendszerirányító Mavir előzetes adatai szerint márciusban 3697,6 gigawattóra (GWh) volt a magyar villamosenergia-rendszer teljes bruttó felhasználása, amely 2,9%-kal kisebb a tavalyi 3806,4 GWh-s értéknél, és közel 11%-kal a Mavir 4134,17 GWh-s várakozásánál.

Ez azt jelenti, hogy négyhavi emelkedés után újra csökkent az áramfogyasztás éves összevetésben Magyarországon, miután előtte sorozatban 17 hónapig zuhant, nagyrészt az energiakrízis hatására.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) később teszi közzé a becsült értékkel a HMKE méretű erőművek és a saját célra termelő erőművek termelését is figyelembe vevő végleges márciusi adatot. A HMKE-k és a saját célra termelő erőművek termelését figyelembe vevő végleges adat jelentősen eltérhet az előzetestől. Februárban például az előzetes adat 3742,7 GWh, míg a végleges érték 3939 GWh volt, vagyis - nagyrészt a háztartási napelemek hatására - több mint 5%-kal haladta meg az előzetes számot.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés