Aggasztó jövőképpel kell szembenéznük az egyik legegészségesebb élelmiszer termelőinek – Árrobbanás előtt a szektor
Gazdaság

Aggasztó jövőképpel kell szembenéznük az egyik legegészségesebb élelmiszer termelőinek – Árrobbanás előtt a szektor

Portfolio
Évek óta rebesgetik az olívaolaj iparágon belül, hogy a teljes szektornak megújulásra van szüksége, mivel a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan. A CNBC riportja szerint az idei év vízválasztó lehet a jövő szempontjából.

Az egyre szárazabb klíma, a növekedő üzemanyagárak, a magas kamatkörnyezet és az erőteljes infláció egyszerre szorongatja az olívaolaj termelőket. A világon a legnagyobb mennyiségben Spanyolországban terjesztik a bogyókat, itt nő a teljes mennyiség 40 százaléka. A termelők arról számolnak be, hogy az egész ágazatot sújtó problémák miatt az eddigi legnehezebb időszakuk előtt állnak, amely miatt az árak extrém módon elszállhatnak. A spanyol Andalúziában már rekordra emelkedett az olívaolaj literenkénti ára, amely átlagosan körülbelül 9,2 eurót kóstál.

Az elmúlt két hónapban az időjárás legalább kegyes volt a termelőkhöz, mivel jelentős mértékű csapadék esett, amely némileg jobb kilátásokkal kecsegteti az iparágat.

A Deoleo, a Bertolli és a Carbonell olívaolaj márkák gyártója meg van győződve arról, hogy a visszaesés csak átmeneti, mivel egyre inkább ciklikusság figyelhető meg. Abban bízik, hogy hamarosan visszatérnek a korábbi stabil terméshozamok, valamint a lehulló csapadék mennyisége is az árak normalizálódásához fognak vezetni. Felhívják arra figyelmet, hogy a pozitív kilátások ellenére továbbra is érdemes óvatosan kezelni a helyzetet, mivel ezzel nem oldódott meg az iparág összes problémája egycsapásra.

Angel Guzman, a Deleo értékesítési vezetője szerint jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani a fenntarthatóságra, az innovációra és a minőségre, különös tekintettel a fogyasztók igényeire. A fejlesztésekre és a modernizálásra azért van szükség, mivel a többségében a Földközi-tenger medencéjében termesztett bogyó nagyon érzékeny a klímaváltozásra. Az olajfák jól bírják a hőséget és a csapadékhiányos időszakokat, az elmúlt években tapasztalt aszály még az idősebb fákat is megviselte. A felvázolt tervek arról szólnak, hogy az iparág szereplői szeretnék úgy átalakítani a termesztést, hogy az a jövőben kevésbé függjön az időjárási szélsőségektől.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mitch mcconell