FONTOS Orbán Viktor: az Európai Unió most nem hoz se békét, se jólétet
MBH Bank: fokozatosan élénkülni fog a magyar gazdaság
Gazdaság

MBH Bank: fokozatosan élénkülni fog a magyar gazdaság

Portfolio
3,5 százalékról 2,7 százalékra húzta vissza az idei évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését az MBH Bank. Bár a tavalyi utolsó negyedév gyenge eredménye visszafogta a bank szakértőinek várakozásait, az idei évkezdetet is figyelembe véve fokozatos élénkülésre számítanak. A 2024-re várt magas reálbérnövekedés mellett a javuló külső piaci környezet is dinamizálja a gazdaságot, ezért jövőre 3,7%-os lehet a GDP-bővülése.

A fogyasztás, az ipari termelés, a kereskedelem és a vendéglátás a második negyedévtől élénkülhet igazán, a dinamizálódó gazdaság és a jegybank inflációs megfontolásai miatt a forint az év végére 382,5-es szintre erősödhet az euróval szemben - vélik az MBH Bank szakértői. Árokszállási Zoltán, a bank elemzői csapatának vezetője szerint a munkaerőpiac továbbra is feszes marad, a teljes foglalkoztatás közelében alakul.

A kamatcsökkentések egy ideig folytatónak, ugyanakkor az Egyesült Államokban megfigyelhető folyamatok (főként a kamatcsökkentések kiárazódása), illetve a romló kockázati megítélés folyamatosan szűkíti a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét, ezért az év közepére kialakuló 6,5-7 százalékos alapkamat az év végére már csak 6,25%-ig mérséklődik tovább - mondja Balog-Béki Márta, a bank szenior tőkepiaci elemzője. Az infláció év végéig kissé emelkedhet, az EU-val kapcsolatos politikai súrlódások, a forint eddigi gyengülése, a geopolitikai feszültségek és a nemzetközi hangulat változékonysága egyaránt óvatosságra inti az MNB-t.

A költségvetés idei 4,5%-os GDP-arányos hiányterve a bejelentett 675 milliárd forintos beruházás-eltolással teljesíthetőnek látszik. A jövő évi költségvetésben ezzel együtt sincs élénkítésre tér, várhatóan a beruházások további eltolását is láthatjuk majd, erre utal a kormány a konvergenciaprogramban - mondja Árokszállási.

A visszaeső infláció és a vártnál gyorsabb év eleji bérnövekedés a reálkereseteket jelentősen emeli az idén. Az MBH 11,8%-os bruttó bérnövekedést vár az idei évre, ez a 4,1%-os inflációs prognózisukkal számolva 7,5-8%-kal emelheti a bérek vásárlóerejét.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
moldova