Ha ennek a génnek a két példányát hordozod, szinte biztosan Alzheimer-kórban fogsz szenvedni
Gazdaság

Ha ennek a génnek a két példányát hordozod, szinte biztosan Alzheimer-kórban fogsz szenvedni

Portfolio
Egy friss tanulmány szerint az APOE4 gén két példányát hordozó személyeknél szinte biztosan kialakul az Alzheimer-kór, és a tünetek korábban jelentkeznek, ami új megközelítést igényelhet az Alzheimer-kór kutatásában, diagnosztizálásában és kezelésében.

Kutatók egy friss tanulmánya szerint

azok az egyének, akik az APOE4 gén két változatát birtokolják, szinte biztosan Alzheimer-kórban fognak szenvedni, ráadásul a betegség tünetei náluk korábban jelentkeznek.

Ez a megállapítás új megközelítést nyújthat az Alzheimer-kór genetikai hátterének értelmezésében. A Nature Medicine folyóiratban közzétett kutatás szerint ezek az esetek inkább tekinthetők a betegség egy genetikai formájának, mintsem pusztán kockázati tényezőnek.

Sterling Johnson, a Wisconsini Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények arra utalnak, hogy az APOE4 gén két példányának megléte önmagában is jelentős rizikófaktor. Az APOE4 variánst hordozók körében magasabb a betegség kialakulásának esélye, ami már régóta ismert a tudományos közösségben.

Az általános népesség 2-3%-a és az Alzheimer-kóros betegek mintegy 15%-a rendelkezik ezzel a génváltozattal.

Dr. Juan Fortea és csapata azt találta, hogy az APOE4 homozigóták esetében 65 éves korra a béta-amiloid fehérje szintje jelentősen megemelkedik, ami Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható.

A kutatók szerint ezek az eredmények alátámasztják azt a nézetet, hogy az APOE4 homozigóták eseteiben valóban egy genetikai betegség áll fenn. David Curtis professzor ugyanakkor szkeptikus maradt ezzel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy nem látja ezen állítások igazolását.

Nem számít, hogy az APOE4 hány (másolatát) hordozza valaki, a betegség alapjául szolgáló folyamatok hasonlónak tűnnek az Alzheimer-kór minden eseteiben

- mondta.

A tanulmány következményei érinthetik az Eisai és Biogen által fejlesztett Leqembi nevű gyógyszer alkalmazását is. Ez a kezelés eltávolítja az amiloidot az agyból, de annak használata során nagyobb arányban jelentkeztek súlyos mellékhatások az APOE4 variánst kétszeresen hordozó betegeknél.

Dr. Reisa Sperling kiemelte, hogy ezeknek a betegeknek a korai életkorban és a patológia kezdeti szakaszában kellene kezelést kapniuk. Tara Spires-Jones professzor szerint további kutatásra van szükség annak megértése érdekében, hogyan befolyásolják a gének az Alzheimer-kór kialakulását.

A vizsgált népesség túlnyomórészt európai eredetű volt; így további kutatást javasoltak afrikai származású emberekkel kapcsolatban is, akiknél alacsonyabb lehet az Alzheimer-kór kockázata ebben a genetikai kontextusban.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
idojaras-magyarorszag-vihar-eso