Kórházak ellen indított végrehajtást a NAV - Megszólalt az adóhatóság
Gazdaság

Kórházak ellen indított végrehajtást a NAV - Megszólalt az adóhatóság

Portfolio
Kórházakat vont végrehajtás alá a NAV, a jászberényi számlájáról 57 millió forintot vett le. A Népszava két budapesti kórházat – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Károlyi Sándort – is talált a NAV-nál a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában - számolt be a lap. Hétfő délután cikkünkre a NAV Sajtóosztálya küldött cáfolatot, miszerint a jászberényi intézmény számláján inkasszót hajtott végre. Közben viszont a másik két intézménnyel kapcsolatos végrehajtási eljárás tényét nem cáfolta a hivatal.

A Népszava értesülése szerint inkasszóval kellett beszednie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a Jászberényi Szent Erzsébet kórház mintegy 57 millió forintos közteher-tartozását. A lap úgy tudja: az összeg leemelése az intézmény számlájáról

okozott némi problémát az adott időszakban a kórház egyéb napi fizetési kötelezettségeinek teljesítésében.

A Népszava által megkérdezett szakértő bizarrnak ítélte, hogy az állami fenntartású intézmény tartozásának behajtására az állam indítson végrehajtást, de mint megjegyezte: a NAV-nak éppen az a dedikált feladata, hogy a köztartozásokat beszedje.

A jászberényi kórház története nem egyedi, a Népszava további két fővárosi kórházat – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Károlyi Sándort – is talált a NAV-nál a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.

A Népszava megkérdezte a kórházfenntartót, eddig hány alkalommal inkasszált a NAV az egészségügyben, mely intézményeket érintette, és konkrétan mit jelent, ha egy kórház a végrehajtás alatt lévő intézmények listájára kerül. Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFÖ) által küldött válasz a konkrét kérdéseket nem érintette, és úgy fogalmaztak: „Értesüléseivel ellentétben hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

Ahogyan arról áprilisban beszámoltunk, a Belügyminisztérium bejelentette: a kormány 63,4 milliárd forint pluszforrást biztosít a kórházak adósságrendezésére.

Az akkori információk szerint a működési támogatást április 30-ig tervezte utalványozni az egészségügyi szolgáltatóknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő; a végrehajtási eljárások valószínűleg még az extra pénz kiutalása előtt indultak el. A Népszava korábbi értesülései szerint a második kifizetés 40 milliárd forint értékben júniusban érkezhet az intézményekhez.

Mint akkor megírtuk: a kormány döntése arra utal, hogy az állami kórházak tartozásállománya már olyan mértékűre duzzadt a tavalyi adósságkonszolidáció ellenére, illetve azt követően, hogy mielőbb cselekednie kellett. Egyes beszállítói jelzések szerint a tartozásállomány ilyen mértéke már a betegellátás minőségét veszélyezteti. Közvetetten jól mutatja a baj mértékét, hogy a kormány még a jelenlegi rendkívül nehéz idei költségvetési helyzetben is gyors támogatást nyújtott az egészségügyi intézményeknek.

Mit mond a NAV?

Az adóhatóság Portfolio-nak küldött cáfolata szerint "álhír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján". "A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben" - írták.

Közben viszont a másik két intézménnyel kapcsolatos végrehajtási eljárás tényét nem cáfolta a hivatal.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
lítium bánya