Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget
Gazdaság

Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Portfolio
Egészen friss kezdeményezés az idén februárban indult EU Women Climate Leaders Network, amely a női vezetők bevonásával szeretne hozzájárulni a környezetbarát innovációk számának növeléséhez a nagyvállalati szektorban. Több kutatás is azt támasztja alá ugyanis, hogy a nők által vezetett vagy tulajdonolt cégeknél több és hatékonyabb zöld fejlesztés valósul meg. A szervezet életre hívó konferencia tanulságairól Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt a Portfolio-nak, aki egyetlen magyar meghívottként vett részt a hálózatot megalapító Európai Beruházási Bankcsoport (EIB) rendezvényén.

Számos kutatás szerint a női vezetők jelenléte egy szervezet élén felgyorsítja és hatékonyabbá teszi az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés elleni fellépést. Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese azokat a női polgármestereket hozza első példának, akik a világ leginkább fenntartható városait, például Koppenhágát, Oslót vagy San Franciscót vezetik. Számos kutatás igazolta, hogy

a női tulajdonú vállalkozások nagyobb valószínűséggel törekszenek az energiahatékonyság növelésére,

és vezetőik pedig nagyobb valószínűséggel támogatják az éghajlat-politikai és fenntarthatósági intézkedéseket, mint a férfiak. Végezetül azt is többször kimutatták, hogy minél nagyobb egy vállalat igazgatótanácsában a nemek közötti sokféleség, annál jobb az éghajlati és innovációs téren nyújtott teljesítmény.

Az Alteo is részt vesz a szeptember 4-i Sustainable World konferencián. Részletek hamarosan!

Ebből a megfontolásból hívta életre 2024. februárjában az EIB az EU Women Climate Leaders Network nevű szervezetet.

A szervezet nyitóeseményén közel félszáz női vezető képviselte az EU 27 tagállamát,

az előadók között pedig a környezetvédelem, az éghajlatváltozás és a pénzügyi szektor zöld átállásának kérdéseivel foglalkozó kutatók tűntek fel.

A szervezet legfontosabb célkitűzése a networkingre irányul: a magas szintű európai vezetők közötti kapcsolat megteremtésének és ápolásának elősegítésére. Szintén a meghirdetett célok között van a thought leadership-szemlélet kialakítása az új üzleti modellek, a pénzügyi termékek, a nem pénzügyi beszámolók, az új technológiák és az innováció, mint üzleti lehetőség terén. Fontos továbbá a láthatóság javítása, a fenntarthatósággal kapcsolatos területeken vezető szerepet betöltő nők láthatóságának elősegítése és vezetői szerepük ösztönzése. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a tudatosság növelésére is az EU Women Climate Leaders Networkben, hogy megvilágítsák a nemek közötti egyenlőség és az éghajlatváltozás elleni küzdelem összefüggéseit.

A kezdeményezés kiemelten fontosnak tartja továbbá az európai kockázatitőke-ökoszisztémában a nemek között fennálló finanszírozási szakadék felszámolását, emellett hozzájárul az innovatív, zöld, inkluzív pénzügyi megoldások terjesztéséhez és a transzformációs befektetések ösztönzéséhez a magánszektor együttműködésével. A konferencián Nadia Calviño, az EIB elnöke arról is beszélt, hogy milyen fókusszal képzeli el a pénzintézet a zöld átállást, illetve hogyan tervezi megteremteni ennek a finanszírozási hátterét.

Hogyan ösztönözhetők a nagyvállalatok a zöld átállásra?

Az anyagi források mellett a vállalatvezetők nyitottsága és megfelelő hozzáállása is elengedhetetlen ahhoz, hogy teret nyerjen a fenntarthatóság. Marjut Falkstedt, az EIB-csoporthoz tartozó Európai Befektetési Alap (EIF) vezérigazgatója szerint az ezen a téren kimutatható előnnyel induló női vezetők szerepének kiemelése további lendületet adhat az éghajlati, környezetvédelmi és társadalmi innovációnak.

„A nemi arányok tekintetében is kiegyensúlyozott vállalatokra inkább jellemző, hogy beépítik a fenntarthatóságot innovációs erőfeszítéseikbe”

– erősítette meg Simon Anita, aki az EU Woman Climate Leaders Network nyitóeseményének egyik meghívottja volt.

A vezérigazgató-helyettes szerint a környezetszennyezés és a klímaválság legnagyobb részt a nagyvállalatok felelőssége, emiatt sok kritika éri az átlagfogyasztóra nehezedő – sokszor indokolatlan, eltúlzott – nyomást. Ugyanakkor úgy látja, hogy

„Az EU szabályozási rendszerében az utóbbi időben számos előírás és ellenőrzési program született, amelyeket ezek a cégek nem tudnak és nem is akarnak megkerülni: a Green Deal szerinti működés és az ESG-tanúsítványok megszerzése elemi érdekükké vált.”

Simon Anita szerint jelenleg az ESG-tanúsítvánnyal rendelkező cégek egyik legfontosabb törekvése, hogy ne merülhessen fel velük kapcsolatban a green washing gyanúja. Azaz ne érhesse őket az a vád, hogy valótlanul környezetbarátnak tüntetnek fel egy terméket vagy szolgáltatást, hiszen a fenntarthatóságban a hitelesség és a bizalom ugyanúgy alapértéknek számít, mint az üzleti életben.

Körforgásos gazdaság és környezetvédelem az energetikai szektorban

Ezt a kettősséget felismerve fektet kiemelt hangsúlyt a környezetbarát működésre az ALTEO már 2008-as alapítása óta. Simon Anita ezen időszak egyik legfontosabb tapasztalatának azt tartja, ahogyan a hagyományos és a megújuló erőművi portfólió párhuzamos működtetése organikus és működőképes alternatívává válik a zöld átállásban, mivel ma Magyarországon nem lehetséges kizárólag megújuló forrásokból fedezni az energiaigényt.

„Az ALTEO jelenleg 50 százalékban megújuló erőforrásból állítja elő a villamosenergiát”

– mondta el a Portfolio-nak a vezérigazgató-helyettes.

Nem csak a széles körben ismert nap- és szélerőművek, illetve a geotermikus energia használható fel az energetikában, további megújuló erőforrások is léteznek. Simon Anita szerint

jelentős potenciál rejlik a hulladékgazdálkodás energetikai szektorba való bevonásában is.

Az ALTEO tulajdonában álló, 2 megawatt beépített kapacitású nagykőrösi biogáz-erőmű például szerves hulladékból állít elő villamosenergiát. Áttételes szereplője ennek a terepnek az ALTEO csoport leányvállalata, a komplex hulladékgazdálkodási szolgáltatásokat nyújtó Fe-Group Invest Zrt., amely az egyéb anyagáramok mellett elektronikai papírhulladékot és műanyag fóliákat gyűjt be és kezel. Az ezekből újrahasznosítással előállítható termékek nem kifejezetten az energiatermelésben használhatók fel, hanem annak a járulékos anyagigényét tudják fedezni. Az újrahasznosított műanyagból például gázvezetékek készíthetők, ahogyan az alumíniumból készült üdítős dobozok újrahasznosítási lehetőségeiben is sok a kiaknázatlan lehetőség.

A cikk megjelenését az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. támogatta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
lítium bánya