Új inflációs vészjelzés jött, ahogy feltámad az európai gazdaság
Gazdaság

Új inflációs vészjelzés jött, ahogy feltámad az európai gazdaság

Az európai szolgáltatási szektor szilárdan kezdte a második negyedévet, Németország és Franciaország ismét növekedési pályára állt, Olaszország pedig fenntartotta bővülését. A fellendülést az S&P Global által összeállított legfrissebb HCOB bmi-felmérés szerint a belső kereslet erősödése okozta, ami az új vállalkozások és a munkahelyteremtés növekedéséhez vezetett. Az inflációs nyomás azonban erős maradt, mivel mind az inputköltségek, mind a kibocsátási árak jóval a történelmi átlagok felett emelkedtek.

Németországban a HCOB bmi üzleti aktivitási indexe áprilisban 53,2-re javult, ami szilárd növekedési ütemet jelez, amely ráadásul a leggyorsabb tavaly június óta. A fellendülést az új vállalkozások növekedése támogatta, ami viszont hozzájárult a munkahelyteremtés ütemének felgyorsulásához, mivel az ágazatban felhalmozódtak a határidős szerződéses munkák.

Az inputköltség-infláció azonban jóval a történelmi trend felett maradt, bár hat hónapja a leglassabban emelkedett.

Franciaország szolgáltatási ágazata áprilisban szintén visszatért a növekedés útjára, a HCOB France Services bmi üzleti aktivitási index

2023 májusa óta először lépte át az 50,0-es változatlan küszöbértéket.

Az új vállalkozások javulása növelte a francia szolgáltatók működési kapacitásaira nehezedő nyomást, ami miatt a hátralévő munkák állománya áprilisban magasabbra ugrott. A nagyobb üzleti igényekhez való alkalmazkodás érdekében a francia szolgáltató szektor vállalatai áprilisban már a negyvenedik egymást követő hónapban bővítették a foglalkoztatási szintet.

Az olasz szolgáltatási ágazat áprilisban is folytatta bővülését, és az üzleti aktivitás már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett. A fellendülés üteme azonban idén először lelassult, mivel a jelentések szerint az árnyomás növekedése miatt a keresleti feltételek gyengültek. A szolgáltatók mindazonáltal fokozták felvételi tevékenységüket, a munkahelyteremtés üteme közel egy éve a leggyorsabb volt – derül ki a HCOB Italy Services indexből.

A növekedés pozitív jelei ellenére az inflációs nyomás továbbra is aggodalomra ad okot az európai szolgáltatási ágazatban.

A termelési költségek inflációja Németországban jóval a történelmi trend felett maradt, míg Franciaországban és Olaszországban a működési költségek növekedése több mint két és fél éve a leglassabb, illetve egy éve a leggyorsabb volt. A szolgáltatók mindhárom országban emelték áraikat áprilisban, a kibocsátási díjak inflációs üteme pedig továbbra is jelentősen meghaladta a teljes sorozattörténet átlagát.

Előre tekintve a szolgáltató cégek összességében továbbra is a tevékenység növekedését prognosztizálták az előttünk álló évre. Mivel alacsonyabb kamatlábakra van kilátás az év második felében, optimisták a hitelezési költségek csökkenését illetően. A bizalom mértéke azonban Németországban kissé csökkent a márciusi 25 hónapos csúcshoz képest, míg Franciaországban a trend felett, de Olaszországban az alatt maradt.

Ez alapján az európai szolgáltatási ágazat szilárdan kezdte a második negyedévet, a növekedés Németországban és Franciaországban visszatért, Olaszországban pedig folytatódott. Az inflációs nyomás azonban továbbra is aggodalomra ad okot, mivel mind az inputköltségek, mind a kibocsátási árak jóval a történelmi átlagok felett emelkedtek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lítium bánya