FONTOS Minden eddiginél gyorsabban lehet fogyni ezekkel az új szerekkel, de van velük egy nagy probléma
Eljöhetett a fordulat a boltokban
Gazdaság

Eljöhetett a fordulat a boltokban

Márciusban nagyot ugrott a kiskereskedelmi forgalom, ami akár azt is jelentheti, hogy a reálbérek emelkedése nyomán megindul a lakossági fogyasztás. Ezt azonban kellő óvatossággal kell kezelni, mert az elmúlt hónapokban is láttuk már pozitív előjelű változást - például decemberben jelentőset - de ezt kijózanodás követte. A trend azonban most már egyértelműen pozitív.

A kiskereskedelmi forgalom 2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest márciusban a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Ebben közre játszott az is, hogy a húsvét - mint mozgó ünnep - idén márciusra esett. Ezt a hatást ugyan az igazítással valamelyest tompítja a KSH, de egészen biztosan hatott a forgalomra.

A kiskereskedelem volumene márciusban már meghaladta a 2021-es átlagos szintet, méghozzá 0,5 százalékkal. Ehhez hozzátartozik, hogy a KSH most visszamenőlegesen is sokat módosított fix bázisú adatsorán és a korábbiakhoz képest is kisebb eséssel számolt az elmúlt hónapokra.

2023 márciusához képest a forgalom szezonálisan igazítva 4,2 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,7 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene szintén 5,7 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,6 százalékkal növekedett. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,2 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,3 százalékkal bővült.

Az elmúlt hónapok nem alakultak jól a kiskereskedelemben a decemberi megugrás és a januári stagnálás nem azt mutatta, hogy a szektor kikerült a gödörből. Pedig minden esély megvolt erre, hiszen a minimálbér és a garantált bérminimum már decemberben emelkedett, vagyis ezt az összeget az érintettek már januárban megkapták. Februárban pedig a pedagógusok is kézhez vehették az emelt bérüket.

Most úgy tűnik ez indult el márciusban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
idojaras-magyarorszag-vihar-eso