Kivágnak több mint 300 hektárnyi erdőt az első lengyel atomerőmű miatt
Gazdaság

Kivágnak több mint 300 hektárnyi erdőt az első lengyel atomerőmű miatt

Összesen 335 hektárnyi, jelenleg infrastruktúra nélküli, természeti terület bánhatja, hogy az amerikai Westinghouse által az első lengyel atomerőmű helyszínéül választott ideális terület egy erdőben van. A Balti tenger melletti óriási terület zöme az irtás után már végleg úgy is marad.

Kivágnak 335 hektárnyi erdőt Pomerániában az első lengyel atomerőmű miatt.  A hírt a lengyel építőipari és energetikai szakportál, a Murator Plus tette közzé. Geológiai kutatások is kezdődnek a tervezett építési területen, Choczewo közelében: a nukleáris projektre szerződött Westinghouse-Bechtel konzorcium utóbbi vállalata mintegy 220 ponton vizsgálja majd meg a területet 20-210 méter mélységben.

A geológiai kutatás helyszínén első lépésben hat, majd 30 hektáron kiirtják az erdőt. ha majd az atomerőmű építéséhez is hozzáfognak, további, több mint 300 hektárnyi erdős területet fognak megtisztítani a jelenlegi növényzetétől.

Amennyiben az Észak-Lengyelországban, Pomerániában valóban megépülhet majd a három, az amerikai Westinghouse által ígért nukleáris blokk, azok alig több mint 300 méterre lesznek majd a Balti-tengertől.A terület geológiai és hidrogeológiai állapotának feltérképezésének első szakasza a napokban indul el, és az ígéretek szerint még idén befejeződik. Az eredményeket az első lengyel atomerőmű tervezéséhez is használják majd.

A tengermelléki projektre vonatkozó elvi határozat tavaly júliusban hozták tető alá az amerikai atomerőmű építővel, és az ígéret az, hogy már két év múlva megkezdődhet az első blokk építése. Ezen - mint most kiderült - az sem változtatott, hogy azóta Lengyelországban kormányváltás történt. A Donald Tusk vezette, jobboldali konzervatív PiS ugyan az utóbbi hónapokban az amerikaiak helyére akár a franciák belépést sem tartotta elképzelhetetlennek. Ez azonban inkább politikai, mint szakmai lépés lehetett, ahogyan a lengyel sajtó megírta: a varsói kormánynak Trump esetleges választási győzelme esetén arra is készülnie kell, hogy a NATO európai jelenlétének gyengítésével Lengyelország egyedül maradhat Putyin Oroszországával szemben - és erre ésszerű válasz lehet a franciákhoz közeledés.

Most kiderült, hogy erdőt azért mégis az amerikai projekt miatt fognak irtani.

Címlapkép forrása: ©Burak Karademir via Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kínai kormány