Berobbanhat a használtautó-piac a következő hónapokban
Gazdaság

Berobbanhat a használtautó-piac a következő hónapokban

Portfolio
A Datahouse adatai alapján az idei első negyedévben jelentősen növekedett a hazai használtautó-piac. 2024 első negyedévében havonta átlagosan 75.400 használt autót adtak el. Ez 13%-kal nagyobb használtautó-értékesítési volument jelent, mint az előző év azonos időszakában. Szakértők szerint a következő hónapokban további ugrás várható, aminek egyrészt a magánvásárlók rég látott aktivitása, másrészt a kedvezőbb hitelkörnyezet és a tavalyinál alacsonyabb kamatszint is megágyazhat.

A Datahouse statisztikáit vizsgálva 2024 első negyedévében havonta átlagosan 75.400 használt autót adtak el. Ez 13%-kal nagyobb használtautó-értékesítési volument jelent, mint az előző év azonos időszakában. A Használtautó.hu portál látogatottsági adatai szintén a kereslet erősödésére utalnak, mert áprilisban a látogatások száma elérte a 12 milliót, ami 15%-kal több, mint tavaly áprilisban.

Ez a szám pedig tovább emelkedhet, hiszen autópiaci szakértők egyhangúlag az idei élénkülés további erősödését jelzik előre a következő hónapokra.

„Több kutatásunk alátámasztja, hogy a tavasz végi, nyár eleji időszakban legaktívabbak a vásárlók. A megszokott jelenségre most az évek óta először stabilan csökkenő átlagárak is ösztönzőleg hatnak, így idén jelentősen élénkülhet a forgalom a használtautó-piacon. Ráadásul az újautó-piaccal ellentétben a használtautó-piacon továbbra sem a flotta-, hanem a magánvásárlók dominálnak.

Számukra a megfelelő autó kiválasztása fontos pénzügyi kérdéseket is felvet"

– mondta Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

A forgalom élénkülését erősítheti a kedvezőbb finanszírozási környezet is, amelyben a hitelkamatok csökkenése még előnyösebb helyzetbe hozhatja az autóvásárlás előtt állókat.

Pénzügyi oldalról is további élénkülés várható a használtautók piacán, ahol a vásárlók jellemzően szabadon felhasználható személyi kölcsönökkel egészítik ki a meglévő forrásaikat. Év elején szinte lefeleződtek a hitelkamatok a tavalyi évhez viszonyítva. Az MNB adatai alapján 2023 májusában a forint alapú személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója 19,45% volt, míg jelenleg már 11,93%-os THM-mel is vehető fel hitel a kedvezőbb kölcsönöket választva.

Az első negyedév kedvező tendenciáit látva arra lehet számítani, hogy a kedvező banki feltételek és a továbbra is erős kereslet együttesen élénkíteni fogják a használt autók piacát.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
európai unió bírósága