Portfolio signature

Újabb kellemetlen jelentés az iparról: lejtmenetben az autó- és akkumulátorgyárak

Portfolio
Tovább tart a hazai ipar szenvedése. Márciusban a szektor termelési volumene 3%-kal elmaradt az előző havitól, nagyrészt semlegesítve ezzel a februári emelkedést. Az ipar teljesíténye éves alapon (munkanaphatástól megtisztítva) 2,8%-kal csökkent.

A gyenge márciusi eredmény nem jelent meglepetést, hiszen kedden már megjelent a KSH külkereskedelmi jelentése, ami az export érdemi visszaeséséről számolt be. A szektor növekedése 2022 második felében állt meg, előbb érdemi visszaesés következett, majd stagnáló, enyhén csökkenő trend alakult ki.

A márciusi visszaesésben közrejátszhatott a sok ünnepnap (hétköznapra eső március 15. és a hónapba mozgóünnepként beeső Nagypéntek), ezt mutatja, hogy kiigazítás nélkül az éves alapú visszaesés 10,4%-os. A fő probléma azonban nem ez, hanem a gyenge külső konjunktúra, ami az exportorientált hazai ipar termékei iránti keresletet visszaveti. Ezt mutatja, hogy a feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Különösen fájdalmas, hogy a legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, valamint a villamos berendezés (pl. akkumulátor) gyártásában jelentős visszaesés következett be. A feldolgozóipar még az elmúlt két év általános beruházási visszaesésének időszakában is egész sok kapacitásbővítő, fejlesztési tevékenységet hajtott végre, vagyis valószínűleg lenne lehetőség többet termelni - ha lenne rá igény.

Különösen figyelemreméltó, hogy a villamos berendezés gyártása fél év alatt 16%-kal esett vissza (februárig, a márciusi részletes adatokat a jövő héten ismerhetjük meg), vagyis az akkumulátorgyáraink termékei iránt sincs egyelőre kereslet, mivel a gyenge külső konjunktúrában a járműipar elektromos átállása is lelassult.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés