Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma
Gazdaság

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

Portfolio
Ma 17:30-tól Orbán Viktor miniszterelnök és a Budapesten tartózkodó kínai elnök bejelentést tesz a két ország együttműködésének új részleteiről - közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a délelőtti Kormányinfón, amelyen ismertették a CSOK Plusz friss igénybevételi számait, szó volt a Ferihegyre közlekedő vasút esetleges kínai közreműködéssel történő megépítéséről és az idei költségvetés módosításáról is. Elhangzott: a kormány prioritási listájának az élén van a családi adókedvezmény növelése, de megvárják, hogy felszabaduljanak erre szabad források.
Megosztás

Visszaszerezné Magyarország a Lánchíd Palotát az oroszoktól

Egy nagyobb értékű ingatlan, a Lánchíd Palota van az oroszországi székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank tulajdonában, Magyarország érdeke, hogy ezt visszaszerezze – jelezte kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Emlékei szerint folyamatban van egy felszámolási eljárás a bankkal szemben, amelyben Magyarország

a bankban lévő 74 milliárd forintos befektetése miatt hitelezőként van jelen,

de arról nem tudott pontosan beszámolni a miniszter, hol tart a visszaszerzés folyamata.

Megosztás

Terítéken lesz a felsőoktatási intézmények bér- és támogatási helyzete

Tárgyalni fogja a kormány a felsőoktatási intézmények bér- és támogatási helyzetét a következő vagy az azt követő ülésén – válaszolta a Műszaki Egyetem rossz pénzügyi helyzetére vonatkozó kérdésre a kancelláriaminiszter.

Megosztás

A prioritási lista élén van a családi adókedvezmény növelése

Egyetértek azzal, hogy a családi adókedvezmények kisebb segítséget jelentenek ma a családoknak, mint a bevezetésükkor. A kormány foglalkozik ezzel, szeretné növelni is a mértéket.

Amint rendelkezésre áll erre szabad forrás, a prioritási listán első helyen lesz a családi adókedvezmény növelése

– jelentette ki Gulyás Gergely.

Megosztás

Hol tart a 2024-es költségvetés módosítása?

A kormány várakozó állásponton van, be akarja tartani a korábban jelzett több mint 2 százalékpontos hiánycsökkentést, és hogy idén 4,5% legyen a hiány - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Az első 3-4 hónap adatait látjuk, ezek alapján reális a cél teljesítése, ugyanakkor

meg kell várni a félévet, és akkor lehet majd látni, hogy szükség van-e A költségvetés módosítására.

675 milliárd forintnyi beruházás megvalósításának a felfüggesztéséről már döntött a kormány, egyesével nézik át ezeket a beruházásokat. Két elvet követ a kormány: 1. nem maradhat el egyetlen beruházás sem, csak elhalasztják őket. 2. Torzók, vagyis befejezetlen beruházások sem maradhatnak hátra. Példaként említette a szuperkóház-beruházást és a Közlekedési Múzeum beruházását az elhalasztottak között.

Megosztás

Jelentős hatása van a háborúnak a magyar gazdaságra

Ha valaki azt írta le a konvergenciaprogramban, hogy 0,3 százalékpontos növekedési többletet hozna, ha nem lenne a háború, akkor az szakmailag tarthatatlant írt le – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, utalva arra, hogy a háború negatív hatása a magyar gazdaság teljesítményére ennél jóval nagyobb. Vitályos Eszter kormányszóvivő egy másik kérdésre válaszolva elmondta:

az új uniós költségvetési ciklusban eddig 550 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra.

Megosztás

Rövidíteni akarja a kormány a műtéti várólistákat

A kormány tárgyalni fog a műtéti várólisták csökkentéséről, 13 beavatkozás közül három esetében hosszabb a várólista 60 napnál: ezek a szürkehályog, a csípő- és térdprotézis műtét, illetve a gerincstabilizáló műtét. Az átlagok csökkentek, és nemzetközi összehasonlításban sem állunk rosszul, ettől függetlenül

a kormány feladata az lesz, hogy kapacitásokat szabadítson fel a várólisták csökkentése érdekében

- mondta Gulyás Gergely miniszter. A legrosszabb időszakban 43 ezren vártak, ma 26 ezren várnak 60 napnál tovább a műtétre - tette hozzá Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Megosztás

Minek köszönhető a költségvetési hiány csökkenése?

Az államháztartási hiány legújabb csökkenése a múlt hónapban nem a kiadások csökkenésének, hanem a bevételek emelkedésének köszönhető - mondta Gulyás Gergely miniszter a ma megjelent hiányadatokról. A kormány hiánytervei jelenleg elérhetőnek tűnnek - hangsúlyozta.

Megosztás

Mit akar tőlünk Kína?

Kína arra törekszik, hogy a világgazdaság vezető szereplője legyen, miután jelenleg a második legnagyobb gazdaságnak számítanak. Nekik is érdekük az emiatt, hogy új piacokat szerezzenek, bejussanak az EU-s közös piacra, és minél több működőtőke-beruházást hozzanak ide – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, miért érdeke Kínának a Magyarországgal való együttműködés.

Megosztás

Épül a debreceni vakcinagyár

Ezelőtt mintegy három hónappal ezelőtt kapott Gulyás Gergely tájékoztatást a debreceni vakcinagyár építéséről, akkor szerkezetkész volt a gyár, de a részletekről a Debreceni Egyetem tud beszámolni – mondta Gulyás Gergely.

Megosztás

Igennel szavazna a miniszter most is az EU-csatlakozásra

Ha most kellene szavazni az ország EU-csatlakozásáról, akkor minden ellenőrzésem dacára igennel szavaznék, ugyanis nincs az európai együttműködésnek alternatívája - válaszolta kérdésre Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy Magyarország 20 éve az Európai Unió tagja.

Megosztás

Jön az újabb kórházi adósságrendezés

Májusban

63,4 milliárd forintot fordít a kormány kórházi adósságrendezésre, és nagy valószínűséggel idén még egy alkalommal kell hasonló ügyben döntenie

- mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A nem vitatott és a 60 napon túli lejárt tartozásokat ki fogják tudni az említett összegből fizetni a kórházak, így nem lesz szükség fizetésképtelenségi eljárásra egyik kórháznál sem - válaszolta a kancelláriaminiszter.

Megosztás

Elfogadja Zelenszkij meghívását Orbán Viktor?

Volodimir Zelenszkij meghívta ugyan tegnap Orbán Viktort a júniusi békecsúcsra, de ha nem lesz ott mindkét háborús fél, akkor érdemi előrelépést tűzszünet nélkül nem lehet elérni. Orbán Viktor meg fogja fontolni, részt vesz-e a csúcson - mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Annak nem látja realitását, hogy még az EP-választások előtt találkozna az ukrán elnök és a magyar miniszterelnök.

Megosztás

Miben vehetnek részt a kínaiak, és miben nem?

Ferihegyről nem lehet kötött pályán bejutni a városba, ha a kínaiakkal sikerül is megállapodni az ügyben, először meg kell vizsgálni a vasútvonal létrehozásának a lehetőségét, a megvalósítás részleteiről még korai beszélni - mondta a kancelláriaminiszter. Arról nem volt szó a tárgyalásokon, hogy a Paks II-ben lenne szerepük jelentős mértékben a kínaiaknak.

Megosztás

Jó helyen vannak a benzinárak

Örüljünk annak legalább egy másodpercre, hogy jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, a kereskedők eddig betartották az erről szóló megállapodást, és a holnapi árcsökkentésekkel még kicsit alatta is leszünk a szomszédos országok átlagának - mondta Gulyás Gergely. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán adott tájékoztatást a kormány ezzel kapcsolatos döntéséről.

Megosztás

210 milliárd forintnyi beruházást adtak át

Az elmúlt 5 hétben több mint 210 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon, ebből 180 milliárd közútfejlesztés volt - mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő, felsorolva az utóbbi időszakban elkészült útszakaszokat.

Megosztás

Közeledik az otthonfelújítási támogatás

Április 6-a és május 6-ai között zajlott az új otthonfelújítási támogatás társadalmi egyeztetése, több mint 500 vélemény és hozzászólás érkezett be ennek során. Az egyeztetésre bocsátott tervezetben már nem szerepelt az a kitétel, hogy gázhálózatra kötve kell lennie az ingatlannak. A jövőbeni igénybe vevőknek érdemes már most készülniük az igénylésre: szükség lesz a munkáltatói igazolásra, személyes adatok igazoló kártyákra, igazolányokra, és nemleges igazolásra az adótartozásról. A szükséges dokumentumokról a Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban adott pontosabb tájékoztatást.

Megosztás

Itt vannak a CSOK Plusz friss számai

Vitályos Eszter kormányszóvivő a CSOK Plusz első négy havi igénybevételének a számairól beszélt, felidézve, hogy a gyermeket vállaló házaspárok otthonteremtését minden eddiginél nagyobb mértékben segíti a program.

A már befogadott CSOK Plusz kölcsönkérelmek összege meghaladja a 83 milliárd forintot, és több mint 3100 család érdeklődött már iránta.

Az átlagos 26 milliós összeg jóval magasabb a korábbi CSOK-nál. Március végéig több mint 1400 házaspárnak ítélték meg ténylegesen a hitelt több mint 35 milliárd forint értékben - ismertette.

Megosztás

Az infláció letörése után a növekedés újraindítása jöhet

Sikerült az infláció letörése, márciusban 3,6%-ra csökkent az áremelkedés, így 2024 a növekedés újraindításának az éve lehet Gulyás Gergely szerint. Az első negyedévben ez a célkitűzés valóra vált (a GDP negyedéves alapon az előzetes adatok szerint 0,8%-kal bővült - a szerk.) , bár a háborús környezet visszaveti egész Európában a gazdasági növekedést, ezért is lenne fontos a háború befejezése. Éves alapon 1,7%-kal, az előző negyedévhez képest 0,8%-kal nőtt a magyar gazdaság, előbbi a harmadik, utóbbi holtversenyben a második legjobb adat az EU-ban - tette hozzá. Idén a 2,5%-os GDP-növekedés a háborús körülmények mellett is reális, jövőre pedig 4,1% is összejöhet, bár jelentős a bizonytalanság - jegyezte meg a miniszter. 4,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban, és 7,1 millió vendégéjszakával 14%-os növekedést ért el a turizmus - említett másik két gazdasági adatot.

Megosztás

Nem véletlenül jött Budapestre a kínai elnök

Budapesten van a kínai elnök, aki rajtunk kívül csak Párizsba látogatott el Európában, ez mutatja súlyunkat a világpolitikában Gulyás Gergely szerint. Hangsúlyozta a látogatás gazdasági jelentőségét és azt, hogy Kína minél több beruházást hozzon Magyarországra. A kínai elnök legutóbbi budapesti látogatásakor, 2005-ban az EU GDP-jének kevesebb mint egyötöde volt Kína GDP-je, ma viszont megelőzi az EU-t ebben, és a világ GDP-jének a 18%-át állítja elő, és a Fortune Global szerint a világ 500 legnagyobb vállalatából 14-ről 135-re emelkedett csaknem húsz év alatt a kínai cégek száma - mondta Gulyás Gergely. A nemzetközi gazdaságban az erősek nem elzárkóznak, hanem összefognak, ezt képviseljük a találkozókon - mondta. Lesznek konkrét megállapodások, ma délután fél 6 körül tesz ezzel kapcsolatban bejelentést a magyar miniszterelnök és a kínai elnök.

Megosztás

Nem támogatjuk a háború elhúzódását segítő NATO-terveket

Tegnapi ülésén a kormány a háborús helyzetet elemezte, ami annyival lett súlyosabb, hogy újabb és újabb részletek derülnek ki a háborúba való közvetlen beavatkozás veszélyével járó NATO-tervekről - mondta Gulyás Gergely miniszter. Ez a fegyverszállítások koorindációját, fegyveres katonai kiképzést jelentene, és a tervezett költségvetés a háború ötéves elhúzódásával számol. Magyarországon óriási a nyomás, hogy támogassa ezeket a terveket, mi azonban ki akarunk maradni a háborúból, nem kívánunk részt venni a NATO-misszióban - mondta a kancelláriaminiszter. 800 ezer áldozata van a háborúnak, ehhez képest alig változtak a forintvonalak - magyarázta. A NATO részvétele helyett a béketárgyalások mielőbbi megkezdését és azonnali tűzszünetet támogat a kormány, miközben lojális tagok akarunk maradni, a béke garantálása érdekében pedig saját haderejét is megerősíti. A következő napokban további fontos egyeztetések lesznek erről.

Megosztás

Érkeznek a kormány legújabb bejelentései

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a tegnap meghirdetettek alapján csütörtök 10:30-tól ismerteti az aktualitásokat. A kormány szerdán ülésezett, ez után számolnak be a döntésekről, amelyek  

  • az idei és a jövő évi költségvetésről,
  • a magyar gazdaság kilátásairól is szólhatnak,
  • az üzemanyagárakat érintő döntésről is (igaz, erről már Nagy Márton szerda délután bejelentést tehet), illetve
  • a kínai elnök látogatásáról, annak eredményéről is jöhetnek bejelentések.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai unió bírósága