Úgy néz ki, véget ért a brit gazdaság régóta tartó szenvedése
Gazdaság

Úgy néz ki, véget ért a brit gazdaság régóta tartó szenvedése

Portfolio
Nagy-Britannia gazdasága 2024 első negyedévében jelentős, az elmúlt három év legnagyobb mértékű növekedést ért el, megszakítva ezzel a tavalyi második félévben kezdődött enyhe recessziót, ami pozitív lökést adhat Rishi Sunak miniszterelnöknek a választások előtt.

Nagy-Britannia gazdasági teljesítménye jelentős növekedést mutatott 2024 első negyedévében, meghaladva az elmúlt három év bármelyik hasonló időszakát. Ez a fejlődés véget vetett a 2023-as második felétől tartó enyhe recessziós periódusnak, pozitív hatást gyakorolva Rishi Sunak miniszterelnök politikai kilátásaira a közelgő választások fényében.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,6%-os növekedést ért el a március végéig tartó három hónapos időszakban havi bázison. Ez a bővülés jelentős, mivel 2021 utolsó negyedéve óta nem tapasztaltak ekkora mértékű növekedést, amikor a GDP 1,5%-kal emelkedett.

A szám meghaladta a Reuters által közgazdászok körében végzett felmérés eredményeit is, amelyek 0,4%-os növekedést jeleztek előre az idei első negyedévre. Az előző negyedévben még 0,3%-os zsugorodást regisztráltak.

A Bank of England előrejelzése szerint az idei első negyedévben 0,4%-os növekedés volt várható, míg a második negyedévre kisebb mértékű, 0,2%-os bővülést prognosztizáltak. Az elős negyedéves szám tehát a BoE várakozását is felülmúlta. A font erősödött az amerikai dollárral szemben az adatok nyilvánosságra hozatala után.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Annak ellenére, hogy Nagy-Britannia gazdaságának teljesítménye javult, továbbra is lassú a felépülés a koronavírus világjárvány okozta válság után. A G7 országok közül csak Németországnál teljesít rosszabbul ebben az aspektusban; Nagy-Britannia GDP-je csupán 1,7%-kal haladja meg a pandémia előtti szintet.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Julian Assange a Wikileaks vezetője