Új javaslat érkezett a szomszédban: növelnék a heti munkaidőt
Gazdaság

Új javaslat érkezett a szomszédban: növelnék a heti munkaidőt

Portfolio
Nagy port kavart a közelmúltban Ausztriában a gazdaság különböző területeiről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványa, hogy a munkaidő sokak által sürgetett csökkentése helyett inkább növeljék a heti munkaidőt, mégpedig 41 órára. A javaslatot közvetve felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere - írja az Infostart.

A szellemet már kiengedték a palackból. Abban nincs vita, hogy a gazdaság fellendítése érdekében a teljesítmény növelésére lenne szükség, abban azonban igen, hogy milyen ösztönzőkkel kellene segíteni ezt. Az opciók között szerepel a teljes munkaidő vagy a részmunkaidő megfelelő eszközökkel történő támogatása, az említett 41 vagy akár 32 órás munkahét, továbbá a heti négy munkanap rendszerének bevezetése.

A kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) egyik tekintélyes politikusa egy új javaslattal állt elő. Vorarlberg tartomány konzervatív kormányzója, Markus Wallner a teljes munkaidő mellett tette le a garast. Indítványozta ugyanakkor, hogy a teljes munkaidőben dolgozókat 1000 eurós, adómentes bónuszban kellene jutalmazni.

Sőt a javaslat része volt az is, hogy az esetleges túlórákért járó fizetség szintén adómentes legyen.

Minderről a Kurier című lap számolt be utalva arra, hogy a javaslat nem teljesen új. Hasonló utalás van a nagyobbik kormánypárt úgynevezett Ausztria Tervében (Österreich Plan). Az elgondolás lényege az, hogy több embert késztessenek a részmunkaidőről a teljesre történő váltásra.

Gazdasági és munkaerőpiaci szakértők azonban a legújabb javaslatot megkérdőjelezik, mert nehezen elképzelhető, hogy sokan részmunkaidőről teljes munkaidőre váltsanak a bónusz kedvéért, sokan ugyanis a gyermekgondozás miatt választják a részmunkaidőt. Ráadásul a vorarlbergi kormányzó javaslatának megvalósítása túl költséges lenne.

Magnus Brunner pénzügyminiszter ugyanakkor észszerű indítványról beszélt. A néppárti miniszter úgy ítélte meg, hogy az 1000 eurós bónusz hozzájárulna a teljesítmény növeléséhez, és segítené a gyermekellátás további kiépítését is. A közelgő, őszi parlamenti választásokra utalva azonban hangsúlyozta, hogy az indítványban foglaltak megvalósítása már a következő kormányra vár.

Az ipartestület vezetője, Christoph Neumayer arra utalt, hogy a jólét csakis a teljesítményből fakad. Szerinte Ausztriában az egy alkalmazottra jutó munkaórák száma az elmúlt években jelentősen csökkent. Érvelése szerint a további csökkentésre vonatkozó törekvésekkel szembe kell szállni még akkor is, ha egy ilyen intézkedés nem járul hozzá a közérzet javulásához. A javaslat legfőbb indokaként azt hangsúlyozta, hogy a hazai ipar még mindig recesszióban van, a gazdaság teljesítménye zsugorodik, és az ipari termelés növekedésére jelenleg nincs kilátás.

A kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, Karoline Edtstadler európai és alkotmányos ügyekért felelős miniszter szintén a munkaidő csökkentése ellen emelt szót, de a 41 órás heti munkaidő bevezetését nem sokkal később elutasította Karl Nehammer kancellár is. Hangsúlyozta, hogy teljesen kizárt a törvényben szabályozott normatív munkaidő meghosszabbítása, ugyanakkor hozzátette, hogy a 32 órás munkaidő ugyancsak "teljesen rossz megközelítés".

Elutasította a munkaidő növelését az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) ágazati vezetője. Ingrid Reischl arra hívta fel a figyelmet, hogy 2023-ban Ausztriában csaknem 47 millió túlórát dolgoztak az alkalmazottak pénzbeli vagy időbeli ellentételezés nélkül, ezért szerinte a munkaidőt csökkenteni, nem pedig növelni kell.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Jaime Dimon a JP Morga vezérigazgatója