Üzenik a kutatók: ezeket az ultrafeldolgozott élelmiszereket kerüld
Gazdaság

Üzenik a kutatók: ezeket az ultrafeldolgozott élelmiszereket kerüld

Portfolio
Egy 30 éven át tartó tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefügg a korai halálozás kockázatával – az eredményben nem sok meglepetés van, de a tanulmány szerint a különböző feldolgozott élelmiszerek eltérő hatást gyakorolnak – írja a CNN.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amelyek "a konyhában soha vagy ritkán használt összetevőket, vagy olyan adalékanyag-kategóriákat tartalmaznak, amelyek funkciója az, hogy a végterméket ízletesebbé vagy vonzóbbá tegyék" - írja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete. Ezek az összetevők - amelyek például üdítőkben, chipsekben, csomagolt levesekben és jégkrémekben találhatók - tartalmazhatnak penész vagy baktériumok elleni tartósítószereket, mesterséges színezéket, emulgeálószereket, valamint hozzáadott vagy módosított cukrot, sót és zsírokat, hogy az ételek vonzóbbak legyenek.

A feldolgozott húsok és a cukrozott ételek és italok azonban nem korrelálnak ugyanolyan kockázatokkal, mint például az ultrafeldolgozott teljes kiőrlésű gabonafélék

- mondta egy friss tanulmány vezető szerzője, Dr. Mingyang Song, a Harvard TH Chan School of Public Health klinikai epidemiológia és táplálkozástudományi docense.

A mostani tanulmányban több mint 100 000 olyan amerikai egészségügyi szakember adatait elemezték, akiknek nem volt rákos, szív- és érrendszeri betegségük vagy cukorbetegségük. A résztvevők 1986 és 2018 között kétévente adtak tájékoztatást egészségi állapotukról és életmódbeli szokásaikról, emellett négyévente részletes étkezési kérdőívet töltöttek ki.

A The BMJ című szakfolyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint a legkevesebb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztó csoport átlagosan napi három adagot evett, míg a legtöbbet, átlagosan napi hét adagot. A legtöbbet evőknél 4%-kal magasabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, beleértve a neurodegeneratív halálozás 9%-kal megnövekedett kockázatát is - mutatták ki az adatok.

Song az összefüggést "mérsékeltnek" minősítette, megjegyezve, hogy az összefüggés nem volt egyformán erős az ultrafeldolgozott élelmiszerek minden fajtája esetében.

A pozitív összefüggést elsősorban néhány alcsoport, köztük a feldolgozott húsok és a cukorral édesített vagy mesterségesen édesített italok okozzák.

Song nem feltétlenül tanácsolná az összes ultrafeldolgozott élelmiszer teljes elutasítását, mert ez egy sokszínű kategória - mondta.

A gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyerek például szintén ultrafeldolgozott élelmiszereknek számítanak, de ezek is tartalmaznak különböző hasznos tápanyagokat, például rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat…Másrészt viszont úgy gondolom, hogy az embereknek meg kellene próbálniuk elkerülni vagy korlátozniuk bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint például a feldolgozott húsok, a cukorral és mesterségesen édesített italok.

A kutatók azt is megállapították, hogy a halálozási kockázat csökkentésének legfontosabb tényezője a személy általános étrendjének minősége, mondta Song.

Ha az emberek általánosságban egészséges étrendet tartanak fenn, nem hiszem, hogy meg kellene ijedniük.

Dr. Peter Wilde, az egyesült királyságbeli Quadram Institute Bioscience emeritus munkatársa szerint az egészséges étrend változatos, minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát tartalma.

Ez nem fekete-fehér…Egy adott élelmiszer nem jó vagy rossz, hanem mindkettőből tartalmaz elemeket, és a kettő közötti egyensúly attól függhet, hogy mennyit eszünk belőle.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Jaime Dimon a JP Morga vezérigazgatója