Előfizetői tartalom

A mesterterv, amivel Magyarország utolérheti Nyugat-Európát

Portfolio
Az euró bevezetése önmagában nem garancia arra, hogy egy fejletlenebb ország sikeresen fel tud zárkózni fejlett társaihoz, ugyanakkor az a kijelentés sem állja meg a helyét, miszerint a közös fizetőeszköz bevezetése felelős azért, hogy néhány tagország gazdasága a padlóra került a 2008-as világgazdasági válságot követően - állapítja meg az Európai Központi Bank napokban közzétett tanulmánya. Egy ország felzárkózási sikerének zálogát, vagy éppen kudarcának okát olyan országspecifikus tényezőkben kell keresni, mint például intézményi rendszerének minősége, amibe a politikai stabilitástól kezdve az elszámoltathatóságon és transzparencián keresztül, a kormányzati hatékonyságon és a szabályozói környezet minőségén át egészen a jogállamiság helyzetéig sok minden beletartozik.

Az Európai Unió intézményrendszerének egyik legfontosabb célja a tagállamok fejlettségi szintjei közötti különbségek megszüntetése, mindezt a szegényebb országok felzárkóztatása révén. Az Európai Központi Bank által a közelmúltban közzétett elemzés, amely az euróövezeti konvergenciafolyamatokat veszi górcső alá, több okot is megnevez, hogy miért kulcsfontosságú...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés