A levegőben lóg a tervezettnél nagyobb járulékcsökkentés jövőre, mivel valószínűleg a kormány nem aggódik a költségvetési folyamatok miatt. A munkáltatók nyertesei lehetnek a lépésnek, több ezer forint üti a markukat.

Az új pálya


Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a kormány 2018-ban az eredetileg tervezettnél nagyobb munkáltatói járulékcsökkentést hajt végre. A 2016-ban megkötött hat évre szóló bérmegállapodás értelmében jövőre 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó és ha idén a bruttó átlagkereset 11%-kal növekszik, akkor a csökkentés mértéke 2,5 százalékpont lehet. Ez a 2,5 százalékpontos vágás lehet a legújabb hírek szerint 4 százalékpont. Egyetlen ábrán ez így nézne ki:

A választás évében jön az új, nagyobb adócsökkentés


Ha azt feltételezzük, hogy jövőre 4 százalékponttal 18%-ra csökken a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó mértéke, és a bérmegállapodás következő négy évre vonatkozó menetrendje így marad, akkor 2022-re 10 százalékra csökken a szocho.

Vagyis miközben 2016-ban még 28,5%-os terhet fizettek meg a munkáltatók a munkavállalóik után, addig 2022-re ez az adó- és járulékteher 11,5%-ra csökkenhet.

Ki fizeti és ki jár jól?


Ha a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi számításaiból indulunk ki, akkor 1 százalékpontos szochoz-csökkentés 80 milliárd forintos bruttó bevételkieséssel járna. Ezt a hatást tompítja a bértömeg növekedése miatti bevételnövekedés, valamint a fogyasztási adókon visszafolyó bevételek (áfa és jövedéki adó). Ezek alapján megközelítőleg 1 százalékpontos szochoz-csökkentés 50 milliárd forintos nettó egyenlegromlást okozna a költségvetésben.

Vagyis a most kiszivárgott új tervek legfeljebb 100 milliárd forintos lyukat ütnének a jövő évi költségvetésen, az idei büdzsé kedvező állapota alapján pedig azt gondoljuk, az NGM-ben nem pánikolnak, hogy honnan szedjék össze erre a fedezetet. Épp a napokban mutattunk rá arra, hogy az idei évben több százmilliárd forintos mozgástér áll a kormány rendelkezésére a költségvetésben.

Ha abból indulunk ki, hogy a magasabb járulékcsökkentésből fakadó előnyt teljes egészében átadják a munkavállalóknak, akkor a jövőre emiatt várható nettó átlagbér-emelkedés többlete 2500 forintot tenne ki. Így az átlagbért kereső munkavállaló esetén az idei évhez képest plusz 8500 forintnyi többletjövedelem keletkezik, ez éves szinten 102 ezer forint.

Ezeket a számításokat természetesen még befolyásolhatja, ha időközben a kormány és az érdekvédelmi szervezetek nagyobb minimálbér-emelésről állapodnak meg, mint eredetileg tervezték.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Attila