Az előzetes adatokkal összhangban júliusban havi alapon 4,2%-kal beszakadt a magyar ipari termelés, így az éves index mindössze 0,2%-os növekedést mutatott a kiigazított adatok szerint - közölte ma a KSH a második becslését. A statisztikai hivatal adatai szerint a járműgyártásban a kibocsátás 7,9%-kal zuhant éves alapon, amelyben a bázisévitől eltérő nyári leállás is szerepet játszik. A gyengébb teljesítmény egyébként átszűrődött a rendelési mutatókba is, ami rövid távon nem teszi rózsássá a magyar ipar kilátásait. Figyelemre méltó további a műanyag-alapanyaggyártás esése is.

2017.09.06 09:00 Nyári pihenőre vonult a magyar ipar

A KSH már az előzetes adatok kapcsán is érzékeltette, hogy a járműgyártás lehet főként a "ludas", most pedig ezt úgy fejtette ki, hogy egyrészt az iparon belül a jelentős súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése mindössze 0,3%-kal nőtt éves alapon, és az ezen belül 28%-os súlyt adó járműgyártásban a kibocsátás 7,9%-kal szakadt. A visszaesésben a bázisévitől eltérő nyári leállás is szerepet játszik, a járműipar alacsonyabb teljesítményszintje a rendelésmutatókban is tükröződik. - fogalmaz a KSH. A közúti jármű alkatrészei gyártásának volumene 1,3%-kal emelkedett, a közúti gépjármű gyártásáé 15,9%-kal visszaesett - áll az összefoglalóban.

Az autóipar miatt szakadt be csúnyán júliusban a magyar ipar


Az autóipar miatt szakadt be csúnyán júliusban a magyar ipar


A rendelési mutatókat nézve valóban látszik ez a "lehúzó hatás": a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,5%-kal mérséklődött éves alapon. Az új exportrendelések 2,3, az új belföldi rendelések 3,8%-kal estek vissza. Az összes rendelésállomány 2,9%-kal elmaradt a 2016. júliusitól.

Az autóipar miatt szakadt be csúnyán júliusban a magyar ipar


Júliusban egyébként az ipari export volumene 1,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 35%-ot képviselő járműgyártás kivitele 8,3%-kal visszaesett, azaz itt is látszik az ágazat lehúzó hatása. A feldolgozóipari export 14%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 1,6%-kal nőttek. Az ipar belföldi értékesítése, ezen belül a feldolgozóiparé egyaránt 2,2%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.