Előfizetői tartalom

Bajban vannak a nagy multik: már Kína sem olyan olcsó, mint régen

Portfolio
Az elmúlt években olyan drasztikus mértékben nőtt a kínai gyári alkalmazottak bére, hogy a régen az olcsó munkaerő miatt betelepült multinacionális vállalatok közül sokan kénytelenek új ország után nézni - írja a CNBC az Euromonitor kutatócég elemzésére hivatkozva. A jelenség nem meglepő annak tudatában, hogy a globalizációnak köszönhetően milyen elképesztő fejlődésen ment keresztül Kína az elmúlt évtizedekben.

Az Euromonitor elemzőcég tanulmánya szerint a kínai gyári munkások soha korábban nem kerestek annyi pénzt átlagosan, mint tavaly.Az átlagos órabér elérte a 3,6 dollárt (kb. 1000 forint), ami 2011-hez képest 64%-os (!) emelkedést jelent. Ez az összeg közel ötszöröse az indiai átlagnak, valamint több olyan feltörekvő országét is megközelíti, amitől évekkel ezelőtt még...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés