Mivel nem találta kielégítőnek a lengyel bírósági reformról küldött magyarázatot az európai Bizottság, ezért ma úgy döntött, hogy a nyáron elindított kötelezettségszegési eljárást a második fázisba lépteti - közölte ma a Bizottság. Ez azt jelenti, hogy a lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van korrigálni a bírósági reform keretében kifogásolt lépéseket, ellenkező esetben viszont az Európai Bíróság elé kerül majd az ügy. A lengyel zloty azonnali reakcióként fél százalékot esett az euróval szemben.

Hogy jutottunk el idáig?


A Bizottság 2017. július 26-án úgy határozott, hogy amint hatályba lép a rendes bíróságok szervezetéről szóló lengyel törvény - amelyet akkorra a lengyel parlament már elfogadott és a kihirdetés előtt áll a törvény - megindítja ezt kötelezettségszegési eljárást. Mivel a törvény ennek ellenére július 28-án hatályba lépett, a Bizottság el is indította ezt és felszólító levelet küldött a lengyeleknek, amelyben egyértelműen ismertette a jogi aggályait.

A felszólító levélre a lengyel hatóságok 2017. augusztus 31-én válaszoltak, de a12 oldalas válasz a múlt heti sajtóértesülések szerint nem volt kielégítő, így nem meglepő, hogy ma a kötelezettségszegés eljárás második fázisába léptette az ügyet a Bizottság.

Az, hogy így haladt tovább az ügy, azért sem meglepő, mert két hete Angela Merkel német kancellár is jelezte: ez a jogállamisággal kapcsolatos ügy túl fontos ahhoz, hogy csak úgy befogják a szájukat a béke kedvéért, és ezzel összhangban nem is engedi el a témát a Bizottság. Merkel egyébként a kvótaperben született döntésre adott magyar reakciót sem engedné csak úgy el, ahogy ez egy mai interjú alapján kiderült:

2017.09.12 08:46 Pellengérre állítaná Magyarországot októberben Merkel
A a mai bizottsági döntés azt jelenti, hogy indokolással ellátott véleményt küld Lengyelországnak a vonatkozó törvénnyel kapcsolatban és a lengyel hatóságoknak mostantól egy hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy meghozzák az ezen indokolással ellátott véleménynek való megfeleléshez szükséges intézkedéseket.
Ha a lengyel hatóságok nem hoznak megfelelő intézkedéseket, a Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Unió Bírósága elé terjeszti az ügyet.

Mit kifogásol a lengyel bírósági törvényben a Bizottság?


Az Európai Bizottság továbbra is úgy látja, hogy a lengyel törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal amiatt, hogy eltérő nyugdíjkorhatárt vezet be a női (60 év) és a férfi (65 év) bírák esetében, és így a nemi hovatartozás alapján történő megkülönböztetést valósít meg. Ez ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 157. cikkével és a foglalkoztatás területét érintő nemek közötti egyenlőségről szóló 2006/54/EK irányelvvel - mutat rá a közlemény.

A Bizottság emellett azzal kapcsolatban is jogi aggályokat vet fel, hogy az igazságügyi miniszter mérlegelési jogkört kap a nyugdíjkorhatárt elért bírák megbízatásának meghosszabbítása, valamint a bíróságok elnökeinek elbocsátása és kinevezése tekintetében, mivel ezek a rendelkezések aláássák a lengyel bíróságok függetlenségét, megsértve az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 19. cikkének (1) bekezdését, amelyet az Európai Unió Alapjogi Chartájának 47. cikkével összefüggésben kell értelmezni.

A fentiek mellett az új szabályok lehetőséget adnak az igazságügyi miniszter számára, hogy befolyást gyakoroljon az egyes bírákra, különösen a bírák megbízatásának meghosszabbítására vonatkozó homályos kritériumok és a meghosszabbításra vonatkozó döntés meghozatalával kapcsolatos határidő hiánya révén, és ezáltal aláássák a bírák elmozdíthatatlanságának elvét. Továbbá a bírósági elnökök felmentésével és kinevezésével kapcsolatos mérlegelési jogkör lehetőséget ad az igazságügyi miniszter számára, hogy befolyást gyakoroljon ezekre a bírákra, amikor azok az uniós jog alkalmazását érintő ügyeket bírálnak el.

Más is zajlik a lengyelek ellen


Fontos, hogy a ma második fázisba léptetett kötelezettségszegési eljárás nem érinti a Bizottság által 2016 januárjában indított, folyamatban lévő jogállamisági párbeszédet. A Bizottság 2017. július 26-án kiegészítő (harmadik) jogállamisági ajánlást adott ki, amely több más kérdés mellett erre a törvényre vonatkozott.

Frans Timmermans, a Bizottság első alelnöke szeptember 25-én a Bizottság nevében tájékoztatni fogja az Általános Ügyek Tanácsát a jogállamisági párbeszéd jelenlegi állásáról és amint egy múlt heti sajtóinformáció alapján kiderült: ki fogja kérni a tagállamok véleményét is a lengyel helyzetről.

2017.09.05 17:30 Egymásnak ugrasztja Magyarországot és Lengyelországot az Európai Bizottság?
Ennek az lehet a célja, hogy felmérje: ki támogatná a lengyelek elleni 7-es cikkely szerinti eljárást. Ez akár alkalmat adhatna arra is, hogy a magyar kormány lengyelekkel szembeni elutasító álláspontját is kikényszerítsék, de ahogy korábban már Orbán Viktor kormányfő érzékeltette: a kormány a lengyelek mellett áll.

Így reagált a zloty


A kedd délután kijött hírre, a kötelezettségszegési eljárás második fázisba léptetésére azonnal esni kezdett a lengyel zloty: az euróval szemben 4,27 közelébe lendült, ami kéthetes mélypont. Összességében azonban nem nagy mozgásról van szó (0,5% körüli zloty gyengülésről), de azért a forint is kicsit megérzett. Az euróval szembeni jegyzések 307 fölé kerültek.

Egy hónapot kaptak a lengyelek Brüsszeltől, hogy tisztára mossák magukat


Egy hónapot kaptak a lengyelek Brüsszeltől, hogy tisztára mossák magukat