Kínának egyértelművé kell tennie, hogy semleges lesz, ha Észak-Korea indít először olyan támadást, amely fenyegeti az Egyesült Államokat, de ha az Egyesült Államok és Dél-Korea támad először, és megpróbálják megdönteni az észak-koreai kormányt, akkor Kína meg fogja akadályozni őket ebben - írta pénteken a Kínai Kommunista Párt angol nyelvű hivatalos lapja, a Global Times.

A széles körben olvasott újság cikkírója szerint Peking nem képes rávenni a hátralépésre sem Phenjant, sem Washingtont.

Kína mint Észak-Korea legjelentősebb szövetségese és kereskedelmi partnere már többször próbálta önmérsékletre inteni a mostani válságban érintett feleket. Kifejezte dühét Phenjan sorozatos nukleáris és rakétatesztjei miatt, de az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával is, amelyekről szintén úgy gondolja, hogy szítják a feszültséget.

Kína már régóta tart attól, hogy kitör valamilyen súlyos konfliktus a Koreai-félszigeten, vagy esetleg megismétlődik az 1950-53-as koreai háború, és akkor észak-koreai menekültek óriási hulláma éri majd az északkeleti országrészt, végül pedig egyesül a két Korea, és az Egyesült Államok szövetségese lesz.

Kína számára Észak-Korea ütközőövezetül is szolgál közte és a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők között, ezért

a Global Times szerint Peking "szilárdan ellenáll minden olyan kísérletnek, amely megváltoztatná az érdekövezetében fennálló status quo-t, miszerint egyetlen országnak sincs abszolút dominanciája a térségben".


A véleménycikk szerint egyik fél sem akar háborút, mert nem érdekük: az USA számára egy fegyveres konfliktus túl nagy kockázat mellett kis potenciális haszonnal járna, Észak-Korea pedig azért nem akar háborúba sodródni, mert azzal veszélybe kerülne az ország fennmaradása.

Jim Mattis amerikai védelmi miniszter újságírókkal beszélgetve közölte csütörtökön Kaliforniában, hogy Donald Trump elnök kormánya megpróbál szövetségeseivel kidolgozni egy diplomáciai megoldást az egyre nagyobb feszültség jellemezte válságra. Az ő feladata a katonai megoldások kidolgozása, de Washington a diplomáciai megoldásra koncentrál - tette hozzá.

Bár a lap által megfogalmazott üzenet nem tekinthető a kormányzat hivatalos álláspontjának, a szigorú állami ellenőrzés miatt érdemes komolyan venni a véleménycikkekben szereplő kijelentéseket. Eddig is szinte mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy Kína erősen ellenzi a Korea egyesítésére irányuló törekvéseket, az viszont újdonság, hogy egy kormányközeli sajtóorgánumban ilyen nyíltan szerepel Kína beavatkozásának lehetősége, amennyiben az Egyesült Államok és szövetségesei fegyveres konfliktust kezdeményeznek.