Észak-Korea azzal fenyegetőzik, hogy "elsüllyeszti" atomfegyvereivel Japánt és "hamuvá és sötétséggé" változtatja az Egyesült Államokat, amiért támogatják az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb szankcióit.

A fenyegetés a phenjani állami ázsiai és csendes-óceáni "béketestülettől" származik, ami egy külüggyel és propagandával foglalkozó észak-koreai hivatal. Az atomcsapás mellett a dzsucseista hivatal az ENSZ BT feloszlatását is kérte, ami szerintük "a gonosz eszköze" és "lefizetett" országokból áll, amelyek az Egyesült Államok akaratát hajtják végre.

A szigetcsoport négy szigetét a tengerbe kellene süllyeszteni a dzsucse atombombájával. Japán létezésére nincsen többé szükség mellettünk
- mondta a testület Észak-Korea hivatalos hírügynöksége, a KCNA szerint, amit a Reuters tolmácsolt.

A dzsucse Észak-Korea hivatalos ideológiája, lényegében a sztálinista önellátó kommunizmus lokalizált formája. A rezsim a hétfői ENSZ-szankciók miatt lett ideges, ugyanis a 15 tagú BT kivétel nélkül újabb szankciókat szavazott meg az elszigetelt országnak, amellyel az ország második legnagyobb exportcikkét, a textiltermékeket korlátozzák.

Közben a Citi egyik vezető politikai elemzője a CNBC-nek azt mondta, hogy egy koreai konfliktus destabilizálná a régiót és van arra is esély, hogy globális konfliktussá fajul a dolog.

Tina Fordham, a pénzintézet vezető nemzetközi elemzője úgy véli, hogy az Egyesült Államok biztonsági garanciái miatt egy koreai konfliktus szinte azonnal nemzetközi konfliktussá fajulna.

Egy esetleges konfliktus gazdasági hatásairól azt mondta, hogy ez a "legnagyobb geopolitikai kockázat" és megmozgatná a piacokat is. Úgy véli, egy háború a félszigeten olajpiaci és növekedési sokkal is járna.

Konkrét elvárást nem fogalmazott meg a konfliktussal kapcsolatosan, mivel szerinte számos változó mentén alakulhat majd. Úgy véli, nemcsak Kim Dzsongun kiszámíthatatlan játékos, hanem Donald Trump elnök is "úgy változtatja meg az amerikai kül- és biztonságpolitikát, ahogy azt még sosem láttuk."

A napokban az Oxford egyébként kiadott egy tanulmányt arról, hogy mik lehetnek a konfliktus lehetséges gazdasági hatásai, erről itt írtunk:
2017.09.13 09:53 Ilyen hatással lehet a világra a koreai konfliktus további hevülése