Előfizetői tartalom

Jelzálog-biztosítás - Állami variáns, avagy? (Bank és Tőzsde)

Portfolio
Több új elemmel bôvült 2005. február elsejétôl a kormányzat lakáspolitikai programja. Közgazdasági és piaci szempontból nézve a program legérdekesebb eleme a részben állami garanciavállalással fedezett, az ingatlanok hitelbiztosítékként beszámított értékéhez képest nagy összegű lakáshitelek nyújtása. A minimális saját erôre vonatkozó követelményt (10%) a lakásépítési kedvezmények - a "szocpol", illetve a munkaadói, önkormányzati támogatás - felhasználásával is teljesíteni lehet. A konstrukció induló felhasználói körét számos korlátozó feltétel révén meglehetôsen szűkre szabta a kormányzat - írja szerzônk, az MNB elemzôje, aki az Egyesült Államokban és Európa számos országában alkalmazott jelzáloghitel-biztosítási konstrukciót tekinti át annak apropóján, hogy az új lakáshitel-piaci intervenció révén Magyarországon is megjelent a modell állami variánsa.

Bank&Tőzsde havilap megrendelése A februárban bevezetett, a hitelnek a fedezetül szolgáló ingatlanhoz viszonyított magas arányával (loan-to-value ratio; LTV) jellemezhetô lakáshitelhez kapcsolódó állami készfizetô kezességvállalás tulajdonképpen egy állami jelzálog-biztosítási konstrukció. Számos fejlett és felzárkózó országban fôképpen az elsô lakásukat vásárló...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés