Gazdaság

Jól teszi Orbán, hogy elzárja Magyarországot a világ elől

Huszák Dániel, London
David Lubin, feltörekvő piaci szakértő szerint Orbán Viktor nacionalista gazdaságpolitikája jobban működhet a deglobalizálódó jövőben, mint a liberális gazdaságpolitika, amit más feltörekvő gazdaságok, például Argentína vagy Brazília követ, viszont az ország bezárkózása egyszerre azt is jelenti, hogy kevesebb tényező nagyobb kockázati súllyal fogja befolyásolni az ország működését.
David Lubin, a Citi feltörekvő piaci vezető elemzője többek közt Magyarország helyzetéről is beszélt a deglobalizáció árnyékában, a Citi EMEA médiakonferenciáján Londonban:
  • az elmúlt években már érzékelni lehetett a nemzetközi kereskedelem látványos visszaesését, már ötödik éve alacsonyabb a globális kereskedelem, mint a globális GDP. A deglobalizáció tehát nem Trumppal kezdődik el, már évek óta tart ez a folyamat.
  • A feltörekvő piacok korábban tapasztalható erőteljes növekedése megismételhetetlen lesz a jövőben.
  • Ha a feltörekvő országok túl akarják élni a deglobalizációt, ahhoz magas tartalékok kellenek, strukturális költségvetési deficit nem lehet az országban, illetve nagy hazai piaccal kell rendelkezniük, jelenleg mindössze egy ilyen ország van: India.
  • A gazdasági nacionalizmus, amit Magyarországon, Lengyelországban és Oroszországban tapasztalhatunk, nem mosható össze a populista gazdaságpolitikával. A populizmus arról szól, hogy agresszívan elköltenek minden pénzt, és megpróbálnak ezzel fogyasztást stimulálni, míg előbbi esetben inkább védekező stratégiát vesznek fel: félnek ugyanis a túlzott külföldi befolyástól.
  • Orbán Viktor és a lengyelek a külföldi piacoktól, piaci szereplőktől próbálják függetleníteni magukat azzal, hogy egy "falat" építenek az ország gazdasága köré.
  • Lubin szerint ez a nacionalista gazdaságpolitika jó eséllyel jobban működik majd, mint a liberálisabb, nyitottabb gazdaságpolitikát követő országoké, mint például Argentínáé vagy Brazíliáé. Gazdaságpolitikájuk ugyanis attól függ, hogy lesz-e elég külföldi kockázatvállaló befektető, aki tőkét visz az országba.
  • A nacionalista gazdaságpolitika viszont arról szól, hogy egyes eszközök felé lévő kockázati kitettség is nő: például ha az olajárak esnek, és Oroszország bevétele csökken, az ország fogyasztása is csökkenni fog.
  • Tavaly Magyarország GDP-jének 6%-át az EU-s források adták. Így persze könnyű költségvetési többletet generálni, viszont nem lehet tudni, mi vár az országra 2020 után. Orbánnak szerencséje van, mert az EU a forrásokat kőbe vésték négy évre.
  • A nacionalista gazdaságpolitika csak alacsony növekedési elvárások mellett tud működni. Magyarország növekedése a régióban szörnyű, az orosz növekedés a feltörekvő piacok növekedéséhez viszonyítva szintén rettenetes.
  • Ha az Egyesült Államokban fiskális lazítás történik, ez a feltörekvő országokat is jótékonyan befolyásolja, főleg azokat, amelyek az Államokba exportálnak. Ma stabilabbak a feltörekvő gazdaságok, mint amikor legutoljára fiskális szigorítás volt az USA-ban, nem lesz olyan összeomlás, mint például a '80-as évek elején.
  • A rossz kereskedelmi adatok a protekcionizmust erősítik, viszont a protekcionizmus is erősíti a rossz kereskedelmet, ez egy ördögi kör.
  • A 2001 és 2011 közti árupiaci bumm, amit Kína vezérelt, volt a második legnagyobb árupiaci bumm a 18. század óta. Kína hozta létre és tette is tönkre a ralit. A világ második legnagyobb gazdasága stabilizálódni fog a következő években, miután az év elején a Fed gyakorlatilag megmentette ezt.


A médiaeseményről készült korábbi tudósításainkat itt olvashatja el:
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dollár usa