Gazdaság

Robotszakkör oldhatja meg az informatikai munkaerőhiányt

Programozást ma már az írni és olvasni tanulással együtt érdemes tanítani a gyerekeknek, mert programozói alapismeretek nélkül a mindennapokban és a munkaerőpiacon is nehezen boldogulnak majd. A robotszakkör például nem egy sci-fiből vett foglalkozás, hanem valós példa a magyar közoktatásból. Hogy lehet játékosan informatikát tanítani általános iskolásoknak, és miért van most erre égető szükség Magyarországon?
A mai gyerekek a Google világába születtek, ahol elvárás, hogy otthonosan mozogjanak az informatikában. Szakértők szerint

a programozás olyan szinten vált alapkészséggé, mint az írni vagy az olvasni tudás. Ennek megfelelően elkezdődött közoktatásban a tanterv modernizálása, aminek sarkalatos pontja a programozói alapismeretek oktatása.

Előbb programozni vagy írni-olvasni?

A programozás ma két dolgot jelent: egyrészt egy szakmát, másrészt egy digitális alapkészséget, amelyet mindenkinek el kellene sajátítani, annak is, aki nem programozó-matematikus szeretne lenni. Nem véletlen, hogy ez a terület nemzetközi szinten egyre nagyobb szerepet kap az oktatásban - mondta Horváth Ádám, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) szakértője.

A szakértő szerint a gyerekeknek 5 éves kortól érdemes programozói ismereteket oktatni, ami alatt olyan készségeket értünk, mint a szabályépítés és az algoritmizálás. Erre vannak játékos, csak grafikai elemeket használó módszerek, amelyek segítségével már az írás és az olvasás elsajátítása előtt el lehet kezdeni az ismerkedést ezzel a területtel.

Robotszakkör oldhatja meg az informatikai munkaerőhiányt

Tévhitek, amikkel le kell számolni

A digitális írástudó gyerekek az iskolapadból kilépve kisebb eséllyel válnak munkanélkülivé, és nagyobb eséllyel jutnak jól fizető álláshoz. Az általános iskolai programozói oktatásnál tehát messze nem informatikusok nevelése a cél, de elősegíthet egyfajta nyitottságot, érdeklődést a szakma iránt, amire nagy szükség van Magyarországon.

Horváth Ádám emlékeztet arra a felmérésre, ami szerint

a magyar 15 évesek 8 százaléka gondolja úgy, hogy informatikus szeretne lenne, míg például Dél-Koreában és Szingapúrban ez az arány 80 százalék. Eközben mintegy 22 ezer informatikus állás betöltetlen Magyarországon

az IVSZ tavalyi felmérése alapján, de a szakemberhiány ellenére is kevesen választják ezt a hivatást.

Reményi Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnökhelyettese, gyakorló informatika tanár szerint sokan azért nem tudják elképzelni magukat informatikusként, mert úgy gondolják, hogy ehhez átlagon felüli képességekre van szükség. "Pedig az igazság az, hogy átlagos képességű, de nyitott emberek is rendkívül sikeressé tudnak válni a szakmában. A másik gyakori tévhit, hogy az informatika unalmas terület, aminek nincs köze a kreativitáshoz. A programozás alapjainak játékos megtanításával pont ezeket a káros sztereotípiákat lehet felszámolni" - tette hozzá a szakember.

A legnépszerűbb szakmák az informatikában

  • adatbázis szakértő
  • backend fejlesztő
  • frontend fejlesztő
  • grafikus
  • IOS / Android fejlesztő
  • elemző-tervező (rendszerszervező)
  • IT-projektvezető
  • etikus hacker

Forrás: Legyél Te is Informatikus!

Erősödő törekvés a közoktatásban

A magyar oktatásban egyelőre a szükségesnél kisebb szerepet kap a programozás, de egyre több törekvés van arra, hogy ez megváltozzon. Az algoritmizálást már a Nemzeti Alaptantervbe is beemelték, illetve a kerettantervekben is szerepel az informatika tantárgyon belül. Az erre szánt órakeretszám viszont igen alacsony: általános iskolában összesen 8 óra, középiskolában pedig 8-10 óra a négy év alatt, kivéve emelt szinten érettségizőknek, akiknél 20 óra körüli ez a szám.

Az lenne a cél, hogy a programozás alsó tagozattól külön, kötelező tantárgyként, illetve nagyobb óraszámban szerepeljen a tantervben

- véli Horváth Ádám. Maga az oktatási szaktárca is foglalkozik a kerettanterv felülvizsgálatával ennek kapcsán, és ennek az egyik eredménye az április 4-8 között megszervezett Digitális Témahét a köznevelési intézményekben.

Robotszakkör oldhatja meg az informatikai munkaerőhiányt

Mi az a robotszakkör?

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a gyerekekkel játékos formában kell megismertetni a programozás alapjait. Egyre több oktatási intézményben használnak erre LEGO robotokat, és szerencsére arra is akad példa, hogy ez tanórai keretek között történik, de gyakoribb, hogy különóra vagy szakkör keretében.

Reményi Zoltán arra hívja fel a figyelmet, hogy a szülők támogatása is fontos, hiszen előfordul, hogy az iskola biztosít szakköri lehetőséget, de mivel a szülők sem értik, hogy mi a robotszakkör, nem biztatják a gyerekeiket a részvételre. Aki az oktatásban nem talál lehetőséget, annak az olyan internetes oldalakat és játékokat javasolják a szakértők, mint a Code.org, a Scratch, a Minecraft, a Codeninja, illetve a robotjátékokat mint a Codie vagy a LEGO Mindstorms.

Cikkünk megjelenését a Legyél Te is Informatikus! program alapítója, a T-Systems Magyarország támogatta.

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
big-mac-hamburger-mcdonalds