A hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat Zimbabwéban - jelentette a Reuters hírügynökség.

A hadsereg képviselői a korábban elfoglalt ZBC állami televízióban közölték, hogy átvették az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. A hatalomátvételt azzal indokolták, hogy a 93 éves Mugabe köreiben lévő "bűnözők" ellen léptek fel, és tagadták, hogy katonai puccsot hajtottak volna végre.

A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztése váltotta ki. A sokáig Robert Mugabe elnök utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált arra, hogy ő lépjen férje helyére. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést. Az alelnök külföldre menekült.

Egy kormányzati forrás tudatta, hogy a hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert, akit a katonaság gazdasági és társadalmi nehézségek okozásával vádol. Chombo vezető tagja a Mugabe által vezetett Zanu-PF kormányzópártnak. A fegyveres erők közölték, hogy az államfőnek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak.

Megbukott Afrika legismertebb diktátora


Forrás: PHILL MAGAKOE / AFP


Hírforrások korábban arról számoltak be, hogy lövöldözést lehetett hallani Mugabe fővárosi rezidenciája körül, miután katonák és katonai járművek jelentek meg Harare utcáin, és szemtanúk három nagy robbanást véltek hallani a város központjában. A legfrissebb értesülések szerint katonák és páncélos járművek lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt, háborús veterán vett tagok ellen.

Robert Mugabe az afrikai kontinens legismertebb diktátora. Egyik legismertebb szörnytette az volt, amikor a ndebele nemzetiség húszezer tagját gyilkoltatta le a hírhedt, Észak-Koreában kiképzett 5. dandárjával. A hadművelet neve Gukurahundi, volt, ami annyit tesz: "a korai eső, amely a tavaszi esők előtt elmossa a pelyvát".

Mugabe kedvelt témája a diktatórikus rendszerek politikai elemzéseinek. A "Kezdő diktátorok kézikönyve" című könyv szerzője, Mikal Hem évekig élt Mugabe rendszerében. Az ennél is ismertebb "Diktátorok kézikönyve" a hatalommegtartás eszközeit elemezve az alábbiakat írja Mugabéról:

Fizess a kulcstámogatóknak - épp annyit, hogy megőrizd lojalitásukat. Ne feledd, közeli támogatóid inkább a te helyedben lennének, mintsem hogy tőled függjenek. A te nagy előnyöd velük szemben abból fakad, hogy te tudod, honnan jön a pénz - míg ők nem. Zimbabwe Robert Mugabéje, amikor puccs fenyegette, végül mindig képes volt pontosan annyit fizetni a hadseregnek, hogy az minden előfeltevés ellenére lojális maradjon hozzá.


Nem kell hozzá nagyon pesszimistának lenni, hogy jó esélyt adjuk egy újabb diktátor feltűnésének. Már csak azért sem, mert a diktátorok jó része legalább életük vége felé megbukik, amikor környezetük megsejti, hogy az uralkodásuknak hamarosan vége lesz. A Mugabe bizalmi köreiből megszervezett puccs hasonló mintát sejtet.

Zimbabwe gazdaságát is alaposan megviselte Mugabe regnálása. A több évig tartó óriási hiperinfláció után az idén már óriási készpénzhiánnyal küzdött az ország, amelynek teljesítménye 2000 óta lefeleződött.

2017.02.07 20:12 Halálspirál felé lök a készpénzhiány egy országot