Előfizetői tartalom

Miért nem fájt Magyarországnak Amerika szigorítása? Itt a válasz!

Kocsis Zalán
|
Tóth Daniella, MNB
A közelmúlt adatai alapján a Fed monetáris szigorításának leginkább a gyengébb fundamentumokkal rendelkező és az USA-hoz szorosabban kapcsolódó országok esetében volt hatása. A kelet-közép-európai régió védettebb, azon belül pedig Magyarország pozícióit erősíti, hogy a piaci megítélés szempontjából kritikus fundamentumokon tudott javítani az elmúlt évek során. Összességében a Fed kamatemelési ciklus korábbiaknál jobban előkészített kommunikációja és a meghatározó jegybankok Fed-től eltérő monetáris pályája tompítja a kamatemelések globális hatásait. A régió-, valamint országspecifikus tényezők is abba az irányba mutatnak, hogy a Fed monetáris szigorítása kis eséllyel okoz hazánkra nézve negatív hatású feltörekvő piaci turbulenciát.

Cikksorozatunkban az amerikai jegybank monetáris politikájának más meghatározó jegybankokkal való összehangoltságát, valamint a feltörekvő és azon belül a hazai piacokra gyakorolt potenciális hatásait vizsgáljuk. Az első két részben (első rész, második rész) a Fed korábbi szigorítási ciklusainak az amerikai és feltörekvő piacokra gyakorolt hatásaival foglalkoztunk. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés