Növekedtek a lefelé mutató inflációs kockázatok - mondta Nagy Márton a Figyelő Top200 konferencián. Az MNB alelnöke szerint az inflácós várakozások erősen horgonyzottak Magyarországon, a környezet pedig hűtő: az eurózónában szeptemberben meglepeően alacsony volt az infláció.

Bár a maginfláció idehaza szeptemberben 2,9%-ra (a 3%-os az inflációs cél közelébe) emelkedett, egyszeri tételek nélkül a mutató csak 1,8%-on állna - mondta Nagy. (Az MNB a dohánytermékek jövedékiadó-emelését, illetve a tejársokkot szűrte ki a mutatóból.) A fő inflációs mutató az év végére 2% körüli szintre süllyedhet (a szeptemberi 2,5%-ról), mielőtt 2018-ban folytatódna az emelkedő trend.

Az MNB alelnöke szerint a hosszú távú hozamok csökkenése nagyon fontos a fix kamatozású jelzáloghitel-piac élénkülése szempontjából.

Nagy Márton a konferencián nem csak a Reutersnek nyilatkozott, hanem előadást is tartott, ahol a fentiekkel összhangban úgy fogalmazott, hogy 2020-ig biztosan fennmarad a jelenlegi alapkamat, és 2019 elejéig a nulla közeli 3 havi BUBOR is.

A friss megszólalások nem tartalmaznka új információkat, de újra kihangsúlyozzák a jegybank eltökéletségét a laza monetárius kondíciók fenntartása iránt. Így nem meglepő, ha a forint kissé gyengült az euróval szemben.